Србија и Балкан

Дипломата из Брисела: Око формирања ЗСО водиће се највећа битка

Договор из Брисела без примене, биће само политичка декларација без било какве обавезе, наводи званичник
Дипломата из Брисела: Око формирања ЗСО водиће се највећа битка© AP Photo/Virginia Mayo/Tanjug

На следећем састанку председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, 18. марта у Охриду, требало би да се разговара о имплементационом плану, који је саставни део европског предлога.

Предвиђено је да се на столу нађе и формирање Заједнице српских општина око чије примене ће се водити најтежа дискусија, макар према речима неименованог ЕУ дипломате из Брисела за данашњу "Политику".

За наставак дијалога је кључан имплементациони део европског предлога. Договор из Брисела без примене, биће само политичка декларација без било какве обавезе.

Када се виде изјаве две стране, после састанка у Бриселу 27. фебруара може се закључити да предстоји још много посла и да ништа неће бити остварено док се не постигне договор о свему. Пре свега јер се, како пише београдски лист, Београд вратио на оспоравање могућности да Космет постане члан УН, а Приштина је наставила да се саплиће о формирање Заједнице српских општина.

Уколико не буде договорена примена, известан је сценарио по којем ће европски документ о нормализацији односа Београда и Приштине трајати један дан колико је било потребно Борељу да одржи конференцију за медије.

Договор је подједнако далеко као и пре тог састанка, јер се чини да је формирање ЗСО готово непремостива препрека за косовске Албанце.

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Косова и Србије Мирослав Лајчак данас и сутра боравиће у посети Приштини.

Лајчак ће се данас поподне састати са премијером Косова Аљбином Куртијем, потврдио је портпарол Владе Косова Перпарим Криезиу.

Лајчак ће се у петак састати и са представницима косовске опозиције.

Ово је прва Лајчакова посета Косову од састанка косовског премијера Аљбина Куртија и председника Србије Александра Вучића 27. фебруара који је одржан у Бриселу на којем је, како је саопштио шеф европске дипломатије Ђузеп Борељ, договорено да се разговара о мапи пута за имплементацију европског споразума.

Након посете Косову, Лајчак ће боравити у Београду идуће недеље, у понедељак и уторак.

image
VV inauguration
banner