Свет

Због католичких уверења избачен из католичке школе: "Штети благостању транс ученика"

Џош, каже његов адвокат, не може, због својих искрених верских уверења да признаје фикцију да људи могу да се мењају из мушкарца у жену и обрнуто
Због католичких уверења избачен из католичке школе: "Штети благостању транс ученика"Getty © Sara D. Davis

Ако у Канади верујете да је Бог створио два пола, можете проћи као ученик католичке школе из те земље Џош Александар који је због изношења таквог става избачен из школе, а затим и ухапшен када је покушао да се у њу врати.

Гостујући у емисији Такера Карлсона, Александар је рекао да је његов проблем почео прошле године када су му се "ученице пожалиле да су забринуте, јер мушкарци користе њихове тоалете".

Све се то претворило у дебату у школи, а студент је користио Свето писмо да поткрепи свој став.

"Наша порука је да мушкарцима није место у женским тоалетима. Заштитите девојке од ове лоше приче. Престаните да ускраћујете нашим ученицима здраву и природну животну средину. Бог их је створио мушкарцем и женом: Марко 10:6", написао је он у објави на друштвеним мрежама.

Џош је, такође, пред школским властима грешан јер је трансродне студенте називао њиховим "мртвим именима" (имена која су користили пре промене пола) и јер је у дискусијама у учионици тврдио да постоје само два пола.

Одбијајући да одступи од суштинске библијске разлике између мушкараца и жена, Александар је на крају суспендован из школе и ухапшен када је покушао да се врати.

"Уклонили су ме из зграде до краја године и, када сам покушао да идем на час, ухапшен сам и оптужен", рекао је Карлсону.

Александар је каже да је указао на хришћански идентитет школе, али су школски администратори одбили да га саслушају, тврдећи да би његово присуство било штетно за "физичко и ментално благостање" транс ученика.

Након што је добио суспензију, Џош је уложио жалбу свом школском одбору, инсистирајући да казна представља дискриминацију његових верских уверења.

Џош "не може, због својих искрених верских уверења, свесно да говори неистину, и да признаје фикцију да људи могу да се мењају из мушкарца у жену (или обрнуто)", написао је његов адвокат Џејмс С. М. Кичен, у писму директору школе.

"Што се тиче његових хришћанских веровања, која су у складу са биолошким истинама о роду, господин Александар верује да су сва људска бића, осим у ретким околностима развојне абнормалности, од Бога створена као непроменљиво мушко или женско", навео је Кичен.

Коалиција слободе Канаде, хришћанска конзервативна организација са којом је Александров бранилац повезан, објавила је на својој веб страници изјаву у којој се каже да "Џош не само да има право да се изражава током дискусија у разреду и путем јавних форума, већ такође има право да га школа не дискриминише због његових искрених верских уверења".

"Суспендовање и искључење из наставе је врхунац дискриминације", додала је коалиција.

Кичен се са Александром појавио у емисији Такера Карлсона у петак, где је приметио да Канада нуди "ограничен" правни лек за заступање Александрових права на слободу говора због "много слабијег" устава од устава Сједињених Држава.

"Чини се да је, културно и правно, много мање поштовања индивидуалних права и слобода и много више интереса да влада има моћ да ради шта жели", рекао је Кичен.

image