Русија

Украјински дрон напао станицу "Гаспрома" у предграђу Москве

Украјина пориче своју повезаност са нападима на руску инфраструктуру, премда је секретар украјинског Савета националне безбедности и одбране почетком фебруара изјавио да би Кијев могао да нападне територију Руске Федерације и да за то има адекватно оружје
Украјински дрон напао станицу "Гаспрома" у предграђу Москве© Tanug/ AP Photo/Libkos, File

Руска влада саопштила је да је војна беспилотна летелица покушала да нападне гасно постројење у близини Москве, а, како се наводи, олупине дрона сугеришу да је произведена у Украјини.

Гувернер Московске области Андреј Воробјов потврдио је јуче да је беспилотна летелица слетела у село Губастово у близини престонице и да је "очигледно циљала цивилну инфраструктуру", а да је конкретна мета била гасна компресорска станица "Гаспрома" у предграђу Москве.

Само у току јучерашњег дана су пронађени украјински дронови у Московској области, Краснодарској територији. Руско Министарство одбране је саопштило да у нападима нико није повређен, а цивилна инфраструктура није оштећена.

Неуспешни напади беспилотних летелица забележени су и у близини руског града Белгород и Брјанск на граници са Украјином, а лидер Адигеје, руске републике на Кавказу, такође је изјавио да је синоћ у  том региону оборен дрон.

У нападима украјинских дронова покренутим у децембру гађано је неколико руских аеродрома, али није одмах било јасно да ли су лансирани са руске територије или ван ње, те се сматра да би напад, ако се утврди да је лансиран са украјинске територије, био један од најамбициознијих од када је Кремљ започео Специјалну војну операцију прошлог фебруара, пише Гардијан.

Почетком децембра је кијевски режим покушао да изврши напад на руске војне аеродроме у Саратовској и Рјазањској области, ПВО је пресрела ове беспилотне летелице, саопштило је  руско Министарство одбране. У нападу Оружаних снага Украјине погинула су три руска војника, још четири су повређена. 

Недуго после тога, 26. децембра, три руска војника погинула су када је олупина украјинског дрона пала на војни аеродром "Енгелс" у Саратовској области.

Русија је у току јучерашњег дана затворила ваздушни простор изнад Санкт Петербурга, другог по величини града у земљи, због, како је званично потврђено, војних вежби за симулацију  идентификацији и пресретању ваздушних циљева и координацији реакција са хитним службама, које би биле активиране у случају ванредних ситуација.

Десетине летова је отказано или враћено пошто је аеродром Пулково у Санкт Петербургу затворен за доласке и одласке, а непотврђени извештаји говоре да је дрон примећен у близини Санкт Петербурга.

Кијев за сада пориче своју повезаност са нападима на руску инфраструктуру. Саветник украјинског председника Михаил Подољак, тврди да Украјина води одбрамбени рат како би деокупирала све своје територије.

Председник Русије Владимир Путин је јуче током састанка са Федералном службом безбедности рекао да је број терористичких напада током протекле године знатно порастао, између осталог и због покушаја кијевског режима да угрози безбедност Русије. Нагласио је да је сузбијање терористичке претње и даље приоритетан задатак и наредио да ФСБ појача своје присуство на руско-украјинској граници.

Почетком фебруара је секретар украјинског Савета националне безбедности и одбране Алексеј Данилов изјавио да Кијев не искључује потенцијалне нападе на територију Руске Федерације, за које би, како је казао, могло бити искоришћено оружје украјинске производње, пренео је Си-Ен-Ен.

"Што се тиче Русије, нико нам не брани да за нападе користимо оружје које је произведено у Украјини. Да ли ми имамо такво оружје? Имамо", рекао је Данилов.

image