Свет

Аустралијске власти тринаестогодишњег Абориџина држале у самици 22 дана- и то без воде за пиће

Овај случај није усамљен јер се у фебруару открило да је други тринаестогодишњак са сметњама у развоју у ћелији био 78 дана, по двадесет сати дневно
Аустралијске власти тринаестогодишњег Абориџина држале у самици 22 дана- и то без воде за пићеGetty © Justin Sullivan

Обична дечја туча аустралијском тринаестогодишњаку домородачког порекла претворила је у пакао 45 дана живота .

Толико је, иначе, како открива Би-Би-Си, овај малишан држан у Кливлендском омладинском притворском центру у Таунсвилу, где је, на згражавање свих бораца за људска, а поготово дечја права, чак 22 дана провео у самици.

Дечаку Џеку који се у притвору нашао под оптужбом за тучу са још једним тринаестогодишњаком, у ћелији је чак ускраћена и вода за пиће, па је из очајања, према сведочењу његовог адвоката Тима Грауа, просторију поплавио водом из тоалета.

Описујући ово притварање као "изванредно и окрутно", Грау је рекао и да Џек "није имао озбиљну криминалну историју".

"Имао је 13 година, једном је већ био на суду. Тако да чак и за ово кривично дело, по мом мишљењу, никада неће добити затворску казну", рекао је он.

Адвокат, међутим, не зна зашто је Џек провео толико дуго времена у изолацији, али претпоставља да је разлог за овакво поступање према дечаку био недостатак особља у затвору.

"Ако је затворен због мањка особља, а притворски центар у Кливленду има 80 или више деце у било ком тренутку, може се само претпоставити да су и друга деца у истој ситуацији. Надали бисмо се да није тако, али можда је то чешће него што смо мислили", навео је он.

Џеков период притвора, осим боравка у самици укључивао је и шест дана боравка у затворима за одрасле. Прошле недеље  пуштен је уз усмену опомену.

А да је његов адвокат у праву и да Џек није једини који је прошао кроз окрутно дисциплиновање, потврђује и случај из фебруара, када се открило да је још један 13-годишњи дечак из Квинсленда са сметњама у развоју провео невероватних 78 дана затворен у ћелији по 20 сати дневно.

Државни комесар за људска права Скот Мекдугал рекао је да су недавни случајеви можда прекршили Закон о људским правима Квинсленда, који каже да сви затвореници треба да имају приступ свежем ваздуху и да вежбају најмање два сата дневно.

"Нажалост, не мислим да се ради о изолованим случајевима", рекао је он за Би-Би-Си.

Иначе, према Канцеларији за статистику Квинсленда, Абориџини и становници острва Торес мореуза 2021. године имали су 12 пута веће шансе да буду у затвору од неаутохтоних Аустралијанаца.

Стопе малолетничког затварања су такође високе, а деца домородаца чине око 70 одсто притвореника у већем делу Квинсленда, а више од  90 одсто на северу државе.

image