Русија

Герасимов разговарао са Милијем: Неколико забрињавајућих питања

Разговор је уследио након синоћног телефонског разговора између министара одбране Русије и САД због инцидента са падом америчког дрона у Црно море, преноси руско Министарство спољних послова
Герасимов разговарао са Милијем: Неколико забрињавајућих питањаwww.globallookpress.com © US Joint Staff

Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов разговарао је телефоном са начелником генералштаба САД Марком Милијем, саопштило је Министарство одбране.

Детаљи разговора Герасимова и Милија нису саопштени, али њихов разговор је уследио након синоћног телефонског разговора између министара одбране Русије и Сједињених Држава. Разговор је, иначе, иницирала америчка страна због инцидента са падом америчког дрона у Црно море, преноси Министарство одбране.

Руско Министарство одбране пренело је само да је "у развоју телефонских разговора између министра одбране Руске Федерације и секретара за одбрану САД, 15. марта 2023. године", обављен и телефонски разговор Герасимова и Милија.

Пентагон је заузврат саопштио да је Мили, у разговору са Герасимовим, покренуо "неколико забрињавајућих питања из области безбедности", а остали детаљи разговора нису саопштени ни у Москви ни у Вашингтону.

О чему су разговарали Сергеј Шојгу и Лојд Остин?

Шојгу је нагласио да је узрок инцидента то што САД нису испоштовале зону ограничења летова која је успостављена у вези са Специјалном војном операцијом.

Наиме, како је и раније јавило Министарство, амерички дрон је прешао границу подручја привременог режима коришћења ваздушног простора, успостављеног ради извођења Специјалне војне операције, са којим су упознати сви корисници међународног ваздушног простора.

Осим тога, указао је на јачање обавештајне активности Вашингтона против интереса Москве. Према речима Шојгуа, летови америчких дронова код обала Крима су провокативни и стварају предуслове за ескалацију ситуације у црноморској зони.

Москва није заинтересована за такав расплет догађаја, истакло је Министарство одбране те земље уз напомену, да ће наставити да сразмерно одговара на такве кораке.

Ипак, како је наглашено у ресору, највеће нуклеарне силе треба да се понашају што одговорније и да преко војних канала одржавају комуникацију о свим кризним ситуацијама.

Остин је, међутим, свом руском колеги рекао да ће САД наставити да лете изнад међународних вода, а на конференцији за медије, одмах након разговора, рекао је да две велике силе треба да, као пример свима, буду транспарентне и отворене за комуникацију.

Шеф Пентагона је поновио да ће амерички авиони летети где међународно право дозвољава, и позвао руску војну авијацију да делује "безбедно и професионално".

image