Русија

Антонов упозорава: Напад на руски авион у неутралном простору била би објава рата

Да ли је Бела кућа спремна да изложи америчке грађане и међународну заједницу ризику нуклеарног рата? Русија не жели сукоб са нуклеарном силом, због чега настављамо да одржавамо контакте, рекао је руски амбасадор у Вашингтону
Антонов упозорава: Напад на руски авион у неутралном простору била би објава ратаwww.globallookpress.com © State Duma of Russian Federation/Twitter.com

Руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов рекао је да би намеран напад на руску летелицу у неутралном ваздушном простору била отворена објава рата нуклеарној сили.

Он је на овај начин реаговао на претње неких америчких посланика, посебно републиканског сенатора Линдсија Грема из Јужне Каролине, који је рекао да ће оборити руске авионе у међународном ваздушном простору ако се приближе америчким војним авионима.

"Изјаве неких званичника превазилазе здрав разум. Русија наставља да одржава контакте, укључујући и преко Министарства одбране, како би спречила нежељене ситуације", рекао је Антонов, преноси ТАСС.

Он је додао да је Министарство одбране Руске Федерације детаљно објаснило разлоге и процедуру поступања руских пилота током инцидента изнад Црног мора.

"Понављам, за оне који нису смогли снаге да објективно сагледају ситуацију: наши ловци нису ступили у контакт са америчком беспилотном летелицом", нагласио је он.

Према његовим речима, Русија је учинила све да спречи овакве инциденте, јер је унапред скренула пажњу међународној заједници на информације о границама подручја привременог режима за коришћење ваздушног простора успостављеног за потребе извођења Специјалне војне операције.

"Пентагон је увређен што губи скупу опрему. Али у овом случају оптужбе америчке војске за непрофесионализам треба да буду преусмерене на њихову адресу", рекао је дипломата.

Покушаји изазивања ескалације

Антонов је навео да што се тиче поменутог сенатора, ово никако није "први покушај гнусног званичника да изазове опасну ескалацију руско-америчких односа". Он је пре годину дана, подсетио је руски дипломата, позвао грађане Русије да убију руског председника.

"Сенатор озбиљно верује да је директан војни сукоб са Русијом у интересу бирача који су му поверили бригу о свом животу и благостању? Намерни напад на руску летелицу у неутралном ваздушном простору није само злочин по међународном праву, већ отворена објава рата највећој нуклеарној сили", упозорио је амбасадор.

Антонов је додао да би се оружани сукоб између Русије и Сједињених Држава радикално разликовао од прокси рата који Американци воде из даљине против Руса у Украјини.

"Да ли је Бела кућа спремна да изложи америчке грађане и међународну заједницу ризику нуклеарног рата? Ми не тражимо сукоб са нуклеарном силом. Настављамо да одржавамо контакте. Волео бих да амерички политичари имају исти однос према Русији", закључио је руски амбасадор у САД.

image