Србија и Балкан

Пуних 25 година чекају на истину: Родитељи младића убијених у "Панди" траже да их прими Вучић

Постоје разне спекулације поводом тог догађаја, али се родитељи, како су нагласили данас, држе онога што је Александар Вучић рекао 2013. године
Пуних 25 година чекају на истину: Родитељи младића убијених у "Панди" траже да их прими Вучић© TANJUG/JADRANKA ILIĆ

Породице српских младића убијених 1998. године у пећком кафићу "Панда" данас су испред Председништва Србије затражиле да председник Србије Александар Вучић са њима подели сазнања о инциденту у којем су страдали њихови синови.

"Ту смо, живи смо, видљиви и тражимо од председника да одржи своје обећање које је већ два пута јавно дао, да ће нас примити, саопштити и поделити са нама сазнања о ономе што се догодило у кафићу "Панда" 1998. године када су страдали наши синови", рекао је Лазар Обрадовић, отац једног од убијених младића, преноси Танјуг.

Постоје разне спекулације поводом тог догађаја, али се родитељи, како су нагласили данас, држе онога што је Александар Вучић рекао 2013. године - "да Албанци то нису урадили, да зна шта се догодило, али да нема довољно доказа, да ће објавити истину када се прикупе докази".

"Али ево, десет година је прошло, ми немамо никаква сазнања, нити смо ишта добили, нити од њега, нити од било које институције", додао је Обрадовић.

Он је подсетио да је у том инциденту страдало шесторица младића, а да је њих још тројица рањено и да су углавном сви младићи били ученици гимназије у Пећи.

"Овде су чланови само три породице, нису сви могли да дођу, полако се осипамо. Почели смо да нестајемо са света, али смо и даље упорни да сазнамо истину о ономе што се догодило тада", рекао је.

Председник Вучић је почетком године рекао да ће примити породице настрадалих до краја јануара, а последњег дана фебруара је рекао да ће их примити "у четвртак или петак".

Обрадовић је поновио да ће породице наставити да инсистирају да председник разговара са њима.

"Тражићемо и од полиције и од тужилаштва које води истрагу, које је тек 2016. почело са истрагом о злочину, да нас обавесте шта су сазнали, докле је стигла истрага и да нам кажу дефинитивно могу ли да заврше истрагу или не. Ако не могу, да потражимо неке друге институционалне путеве", рекао је Обрадовић.

Младићи Иван Обрадовић, Зоран Станојевић, Вукота Гвозденовић, Светислав Ристић, Иван Радевић и Драган Трифовић убијени су у кафићу "Панда" у Пећи 1998. године, када су двојица маскираних нападача отворила паљбу из аутоматских пушака.

image