Спорт

Србија постаје боксерска велесила – седам финала за наше борце на Европском првенству

Од 20 обезбеђених медаља, наша земља ће имати седам сјајнијих одличја од бронзе
Србија постаје боксерска велесила – седам финала за наше борце на Европском првенству© Bokserski savez Srbije/Dragana Stjepanović

Сада и званично може да се каже да је Србија постала боксерска велесила, што су наши борци доказали на Европском првенству у Београду.

Чак 20 медаља је обезбеђено у хали "Александар Николић", од којих ће седам бити злата или сребра, након пласмана српских репрезентативаца у финала.

Јован Николић, Растко Симић и Душан Велетић имаће прилику да се боре за златна одличја у својим категоријама.

На самом старту два пораза, у категорији до 48 кг Раде Јоксимовић изгубио је од Јермена Баргхама Харуфјуњана, док је у категорији до 51кг Омер Аметовић поражен од Турчина Самета Гумуша.

Злато освојено пре две године у Истанбулу неће бранити српски репрезентативац Вахид Абасов у категорији до 67кг.

Представник Србије на Олимпијским играма у Паризу поражен је у полуфиналу шампионата Европе од Грузијца Лаше Гурулија.

Прво финале Србији у мушкој конкуренцији изборио је 22-годишњи Јован Николић, који је у категорији до 71 килограма победио Молдавца Васиљеа Чеботарија. За злато ће се Николић борити против Грузијца Ескерхана Мадиева.

"Мислио сам да ће бити доста теже, од противника сам већ једном изгубио 2021. године, па је ово био и неки реванш за то. Да ли ће бити лакше у финалу или не, нисам сигуран. Али могу да гарантујем да сам спреман на све у потпуности", рекао је Николић.

Друго финале Србији код мушкараца је после рововске борбе донео у категорији до 80кг млади Растко Симић савладавши Руса Савели Садомеа.  Симић за злато боксовати против Хрвата Габријела Веочића.

"Сувишно је коментарисати овај успех и прелепу атмосферу у хали, све је било прелепо. Хвала свима што су ме подржавали. Иако сам на почетку имао повреду леве руке, успео сам некако да регулишем све. Сувишно је било одбројавање које ми је судија дао јер сам се оклизнуо. Имали смо добру тактику и успео сам да победим. Мислим да ће меч са Веочићем бити изузетно занимљив", истакао је Симић.

Треће финале Србији извојевао је супертешкаш у категорији +92кг Душан Велетић против Хрвата Луке Пратљачића. Велетићу ће у борби за злато ривал бити Шпанац Ајуб Гадфа Дриси Ел Аисауи.

"Хвала свима што су навијали за мене, био је доста густ меч, али имао сам веома добру тактику. Ово је био и добар тест пред квалификације за Олимпијске игре. Позивам све да дођу у још већем броју у недељу да ме бодре у финалу", изјавио је Велетић.

Бронзама ће морати да се задовоље Раде Јоксимовић, Омер Аметовић, Вахид Абасов, Алмир Мемић, Вељко Ражнатовић и Садам Магомедов.

Што се дама тиче, Србија има шансу за чак четири злата, а за њих ће се борити Наталија Шадрина, Кристина Нађ Варга, Кристина Кулухова и Сара Ћирковић.

Први меч, прву победу и прво финале извојевала је боксерка у најлакшој тежинској категорији, до 48кг Кристина Нађ Варга, која је направила прави подвиг савладавши фаворизовану Бугарку Севду Јулијанову Асенову, која је постављена за прву носитељку.

"Веома сам срећна, противница је била доста искуснија и старија од мене. Дуго сам се припремала за ово. Волела бих да узмем злато за нашу земљу и спремна сам за финале", истакла је Кристина, која ће у борби за злато снаге одмерити са Рускињом Јулијом Чумгалаковом.

Сара Ћирковић је у категорији до 54 кг савладала Мађарицу Хану Лакотар и обезбедила друго финале Србији, а за злато ће се борити против Румунке Лакрамије Перижок.

"Била је добра борба, мислим да је публика била одушвљена мојим боксовањем. Дала сам све од себе до самог краја. Мислим да могу без проблема да победим следећег противника и освојим златну медаљу за Србију, што ми је и жеља", истакла је Ћирковићева која је била европски и светски јуниорски шампион, а актуелна је шампионка Европе у конкуренцији до 22 године.

На Олимпијским играма у Паризу представљаће нас у категорији до 60кг Наталија Шадрина.

Она је за пласман у финале декласирала Иркињу Кели Ен Харингтон, светску и актуелну олимпијску шампионку из Токија.

"Може се рећи да су ово минијатурне Олимпијске игре пред прави догађај, имала сам повреду, али сам успела да победим у борби. Следећа противница је Рускиња, дуго се познајемо. Знам каква јој је техника, што је рекао један велики боксер: 'Свако има план док не добије песницу у главу'", изјавила је Шадрина која ће се у финалу борити против Рускиње Нуне Астаријан.

Ново финале за Србију извојевала је у категорији до 63 кг Кристина Кулухова против Словакиње Тамаре Кубалове. Наредна противница нашој младој и изузетно талентованој боксерки биће још једна Рускиња – Елена Бабичева.

"Утисци су сјајни, противница је била одлична. Максимално сам од овог тренутка окренута ка финалу. Атмосфера је била сјајна и волела бих да остварим још једну победу и освојим злато", рекла је Кулухова.

Остале боксерке нису успеле да прођу даље, па ће бронзе поносно на грудима носити Нина Радовановић, Драгана Јовановић, Анђела Бранковић, Милена Матовић, Николина Гајић, Елма Хајровић и Сара Миљковић.

Финални мечеви на распореду су у суботу и недељу, оба дана са почетком од 17 часова.

Субота је резервисана за женска финала, а недеља за мушка.

image
VV inauguration
banner