Србија и Балкан

Митрополија црногорско-приморска позвала грађане Црне Горе да изађу на председничке изборе

Митрополија црногорско-приморска СПЦ позвала је грађане Црне Горе да изађу на председничке изборе у недељу
Митрополија црногорско-приморска позвала грађане Црне Горе да изађу на председничке избореwww.globallookpress.com © Martin Siepmann/http://imagebroker.com

Митрополија црногорско-приморска СПЦ позвала је све вернике у Црној Гори, као и све људе добре воље који су спремни да чују тај позив, да остваре своја грађанска и политичка права и изађу на гласање на предстојећим председничким изборима.

Митрополија у саопштењу оцењује да је важно и одговорно да сви, слободно, цивилизовано и разумно, узму учешће у изборном процесу, остваривањем свог бирачког права.

"Имамо прилику да демократски и легитимно, пружимо несебичан допринос свеукупном развоју црногорског друштва и не дозволимо да се Црна Гора, ни за јоту врати уназад. У период нестабилности, репресије, нарушавања мира и уставног поретка, дубоке духовне и политичке кризе, која је својевремено кулминирала сукобом превазиђене, бивше власти са православном вером, благочестивим народом Црне Горе и Уставом државе", истиче се у саопштењу.

Митрополија наводи да са жаљењем и забринутошћу констатује да "политичке снаге које су до 2020. године водиле државу, и које су најодговорније за поменуту кризу, и даље не напуштају антицрквену реторику, клеветајући Цркву и настојећи да се поделе у народу које су сами изазвали још више продубе".

Митрополија наглашава да у предстојећем политичком процесу нико од његових актера, појединачно или партијски, не може имати основа ни ексклузивног права да се позива на подршку Цркве као свенародне институције, преноси Танјуг.

"Са друге стране, укупно гледано, сви они који се боре за превазилажење горе наведених аномалија, штетних по друштво, а опасних по Цркву, имају наш благослов за своја прегнућа", наглашава се у саопштењу Митрополије црногорско-приморске.

Митрополија апелује на све људе, и бираче и оне који ће бити бирани, да током ових избора не подлегну искушењу манипулација, притисака и уцена, које, како се наводи, "унижавају људско достојанство и угрожавају веродостојност изражене народне воље".

Председнички избори у Црној Гори биће одржани 19. марта.

image