Русија

Русија узвраћа ударац: Москва покренула кривични поступак против суда у Хагу

Налог за хапшење руског председника нема основу и није у складу са законом, поручују данас из Москве
Русија узвраћа ударац: Москва покренула кривични поступак против суда у Хагуwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Истражни комитет Руске Федерације покренуо је кривични поступак против судија и тужиоца Међународног суда у Хагу, који су прошле недеље издали сраман налог за хапшење председника Руске Федерације Владимира Путина.

Кривично гоњење председника Русије и омбудсмана за децу је противзаконито, између осталог и због тога што нема правог основа за тако нешто, поручују из истражног комитета. 

"Истражни комитет Руске Федерације покренуо је кривични поступак против тужиоца Међународног суда у Хагу, Карима Ахмада Хана, и судија Томоко Акане, Розариja Салватореa Ајталиja и Серхиjа Херарда Угалде Годинеза", наводи се у саопштењу комитета на Телеграму.

Тужилац се терети да је оптужио невиног човека за злочин који није починио, окривљује се и за покушај привођења невине особе кривичној одговорности, али и за то да је припремао напад на представника стране државе, који се налази под међународном заштитом. 

Судије се терете за нешто слично - покушај намерног и противправног лишавања слободе и припремање напада на представника стране државе који ужива међународну заштиту.

И судије и тужилац оптужују се да су предузели ове мере у циљу затезања политичке ситуације у свету, поручују из Истражног комитета.

Руска Федерација, подсетимо, није ратификовала одредбе Римског статута Међународног кривичног суда, те због тога ниједна његова одлука не може да има никакав правни значај када је у питању Русија. 

Руски званичници веома оштро су осудили налог за хапшење Путина, указујући на то да он није правно обавезујућ и да је апсолутно ништаван. Председник Думе Вјачеслав Володин упозорио је да је одлука једна врста агресије на целу земљу, јер се напад на председника тумачи и као напад на Русију. 

image