Русија

Путин: Ако Запад почне да користи нуклеарно оружје, одговорићемо истом мером

Кинески председник упутио позив Владимиру Путину да посети Кину до краја године и нагласио да ће Кина наставити још више да ради на стварању мултиполарног поретка
Путин: Ако Запад почне да користи нуклеарно оружје, одговорићемо истом мером© РТ

У Кремљу су завршени преговори председника Русије Владимира Путина и председника Кине Си Ђинпинга у проширеном саставу. Двојица лидера су потписала два документа. 

Председник Русије Владимир Путин изјавио је на почетку састанка са кинеским лидером Си Ђинпингом у проширеном саставу да je све спремно за пројекат Снага Сибира 2. Према његовим речима, Русија ће до 2030. године испоручити Кини најмање 98 милијарди кубних метара гаса и сто милиона тона природног течног гаса.

Он се осврнуо и на најаву Велике Британије да ће Украјини испоручити гранате са осиромашеним уранијумом наводећи да ће Русија бити принуђена да реагује.

"Желим у вези са тим да напоменем да, уколико се све ово деси, онда ће Русија бити принуђена да у складу са тим реагује, мислим на чињеницу да колективни Запад већ почиње да користи оружје са нуклеарном компонентом", поручио је Путин. 

Путин је рекао и да је потребно и даље јачати праксу обрачуна у националним валутама, а додао је и да Русија подржава коришћење кинеског јуана у трговини са земљама Азије и Латинске Америке.

Такође, како је најављено, планира се повећање извоза руске хране на кинеско тржиште. 

  • 21. мар 2023 • 19:21

    19:21

    Завршена посета кинеског председника Кремљу

    Кинеска делегација напушта Кремљ, а председник Си Ђинпинг сутра ујутру полеће за Кину, чиме се званична посета Русији завршава.

  • 19:19

    Путин одржао здравицу за здравље кинеског председника и народе Русије и Кине

    Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је напредак у односима Русије и Кине у последњих десет година импресиван и да су они на највишем нивоу.

    Након састанка са кинеским Лидером Си Ђинпингом Путин је одржао здравицу за здравље председника Кине и делегације те државе и изразио наду за продубљењем партнерства, просперитета и благостања грађана две земље.

    "Предлажем да наздравимо за здравље нашег пријатеља, уваженог председника Народне Републике Кине, господина Си Ђинпинга, за здравље свих чланова кинеске делегације, за продубљивање руско-кинеског свеобухватног партнерства и стратешких комуникација, просперитет и благостање народа Русије и Кине", рекао је Путин.

  • 17:11

    Путин: Русија и Кина се одлучно противе државама који угрожавају друге

    Путин је истакао да је евидентно гомилање конфликтног и кризног потенцијала кроз праксу неправедних санкција које Запад уводи против Русије и других земаља које сматра непријатељским.

    "У том контексту, Русија и Кина се одлучно противе државама и блоковима који штете другима", нагласио је он.

  • 17:09

    Путин: Уважићемо кинески мировни план за Украјину кад Запад покаже спремност

    Многе одредбе кинеског мировног плана могу се узети као основа за решење у Украјини, рекао је руски председник.

    Међутим, како је казао, то ће се десити тек када Запад и Кијев покажу спремност.

    "Своју спремност до сада нису показивали", рекао је.

  • 17:02

    Си: Договорили смо повећање трговинске сарадње

    Председник Народне Републике Кине рекао је да се са Путином договорио за повећање трговине електричним производима и нафтним дериватима.

    Према његовим речима, ове две земље ће допринети опоравку привреде у периоду након пандемије и обезбедити сигурност хране.

  • 17:00

    Си: Кина се залаже за мир и дијалог по питању решавања сукоба у Украјини

    Кинески лидер се дотакао и украјинске кризе и нагласио да се Кина, као и до сада, залаже за мирно решење сукоба.

    "Кина и Русија, као сталне чланице Савета безбедности УН, наставиће да подржавају основне принципе међународних односа", рекао је Си Ђинпинг.

  • 16:58

    Си: Радимо на формирању мултиполарног света

    Кина и Русија ће још више радити на формирању мултиполарног света, нагласио је кинески лидер.

    До тога ће, према његовим речима, доћи јачањем руско-кинеске сарадње на платформама као што су ШОС, БРИКС, и Г20.

  • 16:56

    Путин: Пољопривреда - важан стратешки правац

    Стратешки правац руско-кинеског партнерства је пољопривреда, нагласио је Путин.

    "Међусобна трговина пољопривредним производима расте великом брзином. Прошле године порасла је за више од 41 одсто. Постоје могућности за значајно повећање извоза меса, житарица и других категорија руске робе Кину", рекао је руски лидер.

  • 16:52

    Си Ђипинг: Ово је више од сарадње две државе

    "Потврдили смо резултате на којима смо радили претходну деценију, и закључујемо да су наши односи далеко од обичне сарадње две државе - они су од виталног значаја за савремени светски поредак", рекао је кинески лидер.

    Већ десет година продубљујемо сарадњу својих земаља, у константом смо контакту, подстичемо плодну стратешку сарадњу две земље, нагласио је Си Ђипинг.

    Према његовим речима, протекли преговори били су отворени, у пријатељском дугу и продуктивни, с обзиром да представљају заједничке интересе. 

  • 16:47

    Путин: Одговорићемо истом мером на коришћење нуклеарног оружја

    Русија ће бити принуђена да реагује када колективни Запад почне да користи нуклеарно оружје, рекао је Путин.

    "Данас је објављено да је Велика Британија... најавила не само испоруку тенкова Украјини, већ и граната са осиромашеним уранијумом. Изгледа да је Запад заиста одлучио да се бори против Русије до последњег Украјинца, не речима, већ делом", истакао је Путин.

    Председник је нагласио да ће Русија бити принуђена да реагује.

    "Желим у вези са тим да напоменем да, уколико се све ово деси, онда ће Русија бити принуђена да у складу са тим реагује, мислим на чињеницу да колективни Запад већ почиње да користи оружје са нуклеарном компонентом", поручио је Путин. 

    Напоменуо да је вест о овој намери Велике Британије добио током разговора са Си Ђинпингом, са којим је, између осталог, разменио информације и о могућности спровођења кинеског плана решавања ситуације у Украјини.

image