Србија и Балкан

Срби забринути: У извештају Стејт департмента и питање експропријације земљишта на северу КиМ

Прелиминарна правна процена међународне организације установила је да проширење пута и успостављање четири нова објекта полиције тзв. Косова у две општине нису спроведени у складу са законским нормама
Срби забринути: У извештају Стејт департмента и питање експропријације земљишта на северу КиМ© Танјуг/AP Photo/Marjan Vucetic

У извештају Стејт департмента о људским правима на тзв. Косову за 2022. годину налази се и питање експропријације земљишта на северу Косова и Метохије.

У извештају се наводи да су Срби изузетно забринути поводом одлуке Владе тзв. Косова да им конфискује земљиште.

"Косовски Срби у Зубином Потоку и Лепосавићу изразили су забринутост да влада експроприше земљиште за полицијске станице и сродну полицијску инфраструктуру (оптичке каблове, путеве...) без поштовања одговарајућег процеса и законских процедура", наводи се у извештају, преноси Косово онлајн.

Како се даље истиче, грађани оба локалитета поднели су жалбе својим општинама. Општина Зубин Поток склопила је уговор са адвокатом који је у октобру поднео правну жалбу у име грађана које заступа.

"Прелиминарна правна процена међународне организације установила је да проширење пута и успостављање четири нова објекта 'косовске' полиције у две општине нису спроведени у складу са законским нормама о експропријацији. Организације цивилног друштва пријавиле су необичну природу одлука о експропријацији, које су донете тек када су радови почели", пише у извештају Стејт Департмента.

image