Свет

Фаучи: Немам ништа са затварањем школа током пандемије

Не желим да користим реч "грешка" јер се то касније извлачи из контекста, изјавио је епидемиолог
Фаучи: Немам ништа са затварањем школа током пандемије© Фото Танјуг/АП

Главни амерички епидемиолог др Ентони Фаучи изјавио је да он лично нема никакве везе са затварањем школа током пандемије и драматичним падом у квалитету образовања које је тиме проузроковано међу ученицима државних школа.

Фаучи, који је у августу најавио да ће напустити свој положај у Белој кући, је директор америчког Националног института за алергије и заразне болести још од 1984, и главни медицински саветник председника САД.

Фаучи је за Еј-Би-Си њуз, негирао да је одговоран за подстицање јавног консензуса да школе треба да буду затворене због ширења вируса. Широм Сједињених Држава, бројне јавне и приватне школе биле су принуђене да затворе своја врата за ученике и пређу на онлајн наставу, што је, тврде многи стручњаци и истраживања, довело до драматичног пада квалитета образовања.

Водитељ Еј-Би-Си њуза Џонатан Карл упитао га је: "Да ли је била грешка затворити школе у толико држава и у толико градова?"

"Не желим да користим реч `грешка`, јер, ако то урадим, то се извлачи из контекста у којем ми постављате питање", рекао је Фаучи. "Може ли то бити превисока цена?", наставио је водитељ, вероватно имајући у виду последице међу децом као што су социјална изолација и кризе менталног здравља које је подстакло затварање школа.

"Оно што би требало да схватимо и што смо схватили, (је) да ће постојати штетне колатералне последице уколико урадите тако нешто", додао је Фаучи. "Идеја да овај вирус не погађа децу није тачна. До сада је већ умрло око 1.500 деце."

Студија о броју деце умрле од ковида 19 допуњена је у јулу.

Суморна предвиђања доктора Фаучија

Фаучијева епидемиолошка агенција нема овлашћења да присили школе или предузећа на затварање, иако његови критичари тврде да је он током својих честих интервјуа, почев од 2020. године, препоручивао затварање школа. Наређења о затварању и остајању деце код куће давале су или државе, или окрузи или општине, јер је савезна влада, односно центри за контролу и предвиђање болести, углавном издавала препоруке.

Фаучи је, такође, често износио поразне тврдње о току пандемије, укључујући и суморно предвиђање које је дао ове недеље да ће се нове варијанте вируса поново појавити на јесен или зиму.

Касније, у интервјуу за Еј-Би-Си, Фаучи је тврдио да је неколико пута позивао школе да остану отворене што је дуже могуће, иако није пружио доказе за ову тврдњу.

„Увек говоре исто: Фаучи је одговоран за затварање школа.‘ Ја нисам имао ништа с тим. Пређимо на чињенице“, рекао је Фаучи.

"Ширење ковида међу децом није велико"

У мају 2020, суочен са тврдњама да подаци показују да деца нису у озбиљној опасности од тешких компликација од ковида 19, Фаучи је изјавио: "Не мислимо да су деца потпуно имуна на штетне ефекте."

У другим јавним иступима и током интервјуа, Фаучи је такође непрекидно упозоравао на укидање ограничења за школе, што је вероватно помогло у затварању школа. У марту 2020, Фаучи је рекао да се залагао за затварање широм земље додајући да „оно најгоре предстоји.“

Фаучи је крајем 2020. подржао отварање школа, али је тражио да се многа предузећа затворе.

У једном случају у децембру те године, Фаучи је рекао да жели да се „затворе барови, а да школе остану отворене“.

"Подразумевана позиција значи да је требало да покушамо, што је дуже могуће и у разумном року, да задржимо децу у школи, или да их вратимо у школу“, рекао је Фаучи. „Ако погледате податке, ширење ковида међу децом уопште није велико."

image