Русија

Медведев: Ако је потребно, Русија има право да употреби нуклеарно оружје

"Aко претња Русији пређе утврђену границу опасности, знајте да ћемо да реагујемо, и не, то никако није блеф"
Медведев: Ако је потребно, Русија има право да употреби нуклеарно оружје© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Заменик председника Савета за безбедност Дмитриј Медведев изјавио је данас да Русија има право да употреби нуклеарно оружје ако је потребно, у унапред одређеним случајевима.

"Наши непријатељи воле да дају величанствене изјаве. Понављати термине "слобода", "демократија", "мисија". У ствари, ради се само о вербалном преувеличавању. Демагогија заједно са опаком реториком постале су одавно доказано оружје англосаксонског света, којим преплављују остатак човечанства у покушају да одбрани своју ексклузивност и право да владају светом", написао је Медведев на Телеграму.

Он је такође додао да главна тема последњих дана је руска нуклеарна претња.

"Морам поново да подсетим да Русија има право да употреби нуклеарно оружје ако смо ми или наши савезници нападнути овом врстом оружја. Поред тога, учинићемо све да спречимо појаву нуклеарног оружја код наших непријатељских суседа. На пример, у нацистичкој Украјини коју данас директно контролишу земље НАТО-а, тако да је ту бесмислено рачунати на разум и политичку вољу кијевског режима. Али ипак постоји нада за здрав разум и разумне одлуке код земаља које подржавају Кијев, јер ако претња Русији пређе утврђену границу опасности, знајте да ћемо да реагујемо, и не, то никако није блеф", стоји у његовој објави.

Додао је и да ако замислимо да је Русија принуђена да употреби најстрашније оружје против "украјинског режима", верује да се НАТО ни у таквој ситуацији неће директно мешати у сукоб и додаје да је за Северноатлантску алијансу много важнија безбедност Вашингтона, Лондона, Брисела од судбине Украјине.

"Прекоморски и европски демагози не намеравају да страдају у нуклеарној апокалипси", сматра Медведев.

image