Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Шта се крије иза покушаја Приштине да озваничи војно-обавештајну агенцију

Приштинска обавештајна служба увек је била експозитура албанских колега и није била за потцењивање, наводи Љубан Каран
РТ Балкан истражује: Шта се крије иза покушаја Приштине да озваничи војно-обавештајну агенцију© Ferdi Limani/Getty Images

Приштина не формира војно-обавештајну агенцију већ покушава да је озваничи и прикаже светској јавности, за РТ Балкан објашњава некадашњи припадник контраобавештајне службе Војске СР Југославије Љубан Каран.

"Приштинска обавештајна служба (сада АМИС, некада ШИК) постоји од почетка формирања УЧК, па се практично датум оснивања те паравојне, терористичке организације може сматрати за датум оснивања њихове обавештајне агенције", рекао је бивши члан КОС-а.

ШИК је, како наглашава, увек била експозитура албанске обавештајне службе и није била за потцењивање.

"Увек су били у вези са њима што се тиче обуке и инструкција, свега оног што је потребно за рад обавештајне службе. Албанска служба никада није била слаба, била је само предимензионирана, што значи да су њена моћ и снага биле веће од саме албанске државе. Државе које имају такву обавештајну службу или имају велике безбедносне проблеме, као у случају Израела, или имају велике претензије, као што Албанија жели да постане 'Велика Албанија'", наводи он.

На челу свих тих обавештајних служби био је Кадри Весељи, који се сматра за, како објашњава Каран, једног од најмоћнијих људи на КиМ у оквиру албанске заједнице.

"Он је сада у затвору због ратних злочина који су извршени не само над српским, већ и над албанским становништвом. Улога те службе није била само обавештајна, него и да обавља прљаве послове по страним инструкцијама оних који су желели што већи број цивилних жртава на обе стране, како би НАТО пакт могао да оправда своју улогу у рату у СР Југославији", каже он и додаје да су чак обавештајци убијали и сопствене сународнике, па их представљали као жртве југословенске војске и полиције.

Српски безбедњак наглашава да та служба у Приштини никада није била угашена, већ да је само мењала назив. Како год да се називала, главни циљ јој је био да ради против Србије и српских оружаних снага.

"Њена моћ јача јер има чврсте везе са албанском мафијом и њиховим крвавим плановима. У свом раду се ослања на Албанце, њихову мрежу и формације. Други задатак им је да покушају да на перфидне начин придобију наклоност што више Срба потплаћивањем и застрашивањем како би прихватили независност тзв. Косова или идеју масовног егзодуса са територије КиМ", прича Каран.

Везе са криминалним групама у Европи

Повезани су и са међународном заједницом, па се њихов утицај не сме потценити ни на том пољу, упоран је Каран који даје и адекватан пример.

"Једна њихова акција у вези је са албанским лобијем и мафијом у Швајцарској. Покушали су да подметањем лажних информација уздрмају бившег известиоца Савета Европе Дика Мартија. Званичним швајцарским органима и специјалној полицији су сервирали причу да је Марти животно угрожен од српских безбедносних служби и да планирају његову ликвидацију посредством криминалних група у Европи, а да за то оптуже Албанце са 'Косова'. То је био врло озбиљан проблем, али мислим да је сада анулиран и да смо га изгладили", објашњава пензионисани пуковник КОС-а.

Према његовим речима, читав сценарио крио је покушај Приштине да баци мрљу на извештај о "жутој кући" и трговини органа отетих Срба како би се лакше дошло до признања лажне државе Косово, јер тада не би била заснована на злочину и тероризму.

"Што се тиче приштинског руководства, али и Колективног Запада, НАТО пакта и САД, они омогућавају да се Резолуција 1244 и сада гази, и понашају се као да је 'Косово' независна држава. Труде се да формирају све институције које имају нормалне и признате државе, а да оно што неформално постоји све ове године, сада озваниче, пре свега у политичке и дипломатске сврхе, не и у обавештајне", додаје Каран и наглашава да је главни циљ Приштине да уђе у међународне организације и институције.

Нема законске основе да "Косово" постоји као држава, па је и ово пара-обавештајна служба, закључује саговорник РТ Балкан.

Србија би, због тога, како каже, требало да уложи напоре да се АМИС не озваничи. 

"За Србију се не мења ништа у безбедносном смислу, али што се тиче међународног прихватања легалности тих институција, морали бисмо да званично интервенишемо дипломатским путем, чак и преко међународних судских институција како се АМИС не би озваничио и стекао право да добијају информације које би им користиле за даље јачање и борбу против Србије".

Приштина гради војно обавештајну службу, Београд прати ситуацију

Влада тзв. Косова пре три дана усвојила је на седници Нацрт закона о Одбрамбено-обавештајно-безбедносној агенцији (АМИС). Током седнице владе, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је да је овај нацрт закона основа на којој ће се градити војна обавештајна служба.

Министар одбране "Косова" Арменд Мехај рекао је да АМИС спроводи своје активности унутар и ван територије Републике Косово "у циљу подршке мисији Министарства одбране и Косовских безбедносних снага".

Министар одбране Србије Милош Вучевић данас је истакао да "Косово" и на овај начин покушава да добије државу у пуном капацитету, али да Србија неће потцењивати њихове активности и да ће их пажљиво пратити.

image