Свет

Ништа од позивнице: Мађарске нема на Бајденовом другом Самиту за демократију, а ни Турске

Амерички председник одлучио је да не позове Мађарску али ни Турску, кључног савезника у НАТО, на свој други Самит за демократију
Ништа од позивнице: Мађарске нема на Бајденовом другом Самиту за демократију, а ни Турске© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Сједињене Државе сутра отварају свој други Самит за демократију у покушају да договоре уједињени фронт са савезницима у јеку Специјалне војне операције и дипломатске офанзиве Кине.

Председник Џозеф Бајден дошао је на власт обећавајући да ће заговарати демократију и "реафирмисати" америчко вођство које је "нагризао" његов претходних Доналд Трамп. За разлику од првог самита, Бајден је на овај позвао председнике Замбије, Костарике и Јужне Кореје и премијера Холандије, али је намерно пропустио да позив упути Мађарској и Турској.

На тродневном, махом виртуелном самиту - на коме ће се расправљати о низу изазова за демократију укључујући технологију надзора, коју Сједињене Државе виде као растућу претњу док Кина остварује брзи технолошки напредак - биће присутан 121 лидер, осам више него 2021. године, пише "Еуроактив"

Иако је Бајден прошле године посетио Саудијску Арабију, признајући улогу краљевине на нафтним тржиштима, и Египат, домаћина климатског самита и америчког партнера у регионалној безбедности, и све више је сарађивао са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом о Украјини, ниједна од те три земље није позвана на самит. Исто тако, Бајден није позвао чланицу Европске уније - Мађарску, јер Виктора Орбана оптужују да је благонаклон према Москви.

Са друге стране, самит ће бити отворен онлајн разговором са украјинским лидером Владимиром Зеленским о миру и демократији.

Стејт департмент је одбио да разговара о критеријумима слања позивница али је саопштено да је циљ самита да буду "инклузивни и репрезентативни за регионално и социоекономски различите земље."

Све већи амерички партнер Индија, проглашена за највећу демократску државу на свету, налази се на листи, као и Пакистан, а од земаља које су добиле позиве након што су биле игнорисане 2021. године, пет је у Африци, укључујући Танзанију, Обалу Слоноваче, Гамбију, Мауританију и Мозамбик.

Позив афричким земљама уследио је након што је Вашингтон одлучио да се фокусира на "Црни континент", где и Кина и Русија већ имају добре контакте са локалним владама. С тим у вези, потпредседница САД Камала Харис отпутоваће током недеље у Гану, Танзанију и Замбију.

image