Свет

Бугарска потписује уговоре са САД и Француском за изградњу четири нуклеарна блока

Чека се коначно потписивање инжењерског уговора са америчком компанијом "Вестингхаус" за изградњу два блока на локацији НЕ Козлодуј.
Бугарска потписује уговоре са САД и Француском за изградњу четири нуклеарна блокаwww.globallookpress.com © Lukas Barth

Бугарска ће потписати споразуме са САД и Француском за изградњу четири нуклеарне јединице на локацијама у Козлодују и Белену, пренела је агенција Новините.

Како се наводи чека се коначно потписивање инжењерског уговора са америчком компанијом "Вестингхаус" за изградњу два блока на локацији НЕ "Козлодуј".

"На исти начин биће потписан међувладин споразум Бугарске и Француске о изградњи и два нуклеарна блока у Белену", саопштила је в.д. заменика министра енергетике Еленка Божков.

Она је навела да ће се француски извршни директор за нове капацитете "Електрит де Франс" (ЕДФ) састати 4. априла у Софији са министром енергетике, а 18. априла француски стручњаци из ЕДФ-а ће посетити и прегледати Белене.

Уговор са америчком компанијом "Вестингхаус" за испоруку свежег нуклеарног горива за 5. блок НЕ "Козлодуј" је на 10 година а прва испорука  биће 2024. године, истакла је заменица министра. Гориво тек треба да буде лиценцирано, а извештаји се тренутно подносе Агенцији за нуклеарну регулацију (НРА).

Са француском компанијом "Фраматом" потписан је уговор о испоруци свежег нуклеарног горива за 6. блок НЕ "Козлодуј", додала је Божков.

"Коначан уговор је потписан 24. марта, а финансијски услови су изузетно добри, рекла је Божков и додала да је по овом уговору, предвиђена испорука на 10 година, а прва ће бити 2025. године.

image