Свет

Бугарска тражи изузеће ако ЕУ уведе санкције на руску нуклеарну енергију

Изузеће се односи на увоз делова за нуклеарне електране који не могу да се производе нигде, осим у Русији
Бугарска тражи изузеће ако ЕУ уведе санкције на руску нуклеарну енергијуwww.globallookpress.com © Rosatom

Бугарска влада припрема захтев за изузеће ако Европска унија уведе санкције на руску нуклеарну енергију, изјавила је заменица министра енергетике Еленка Божков.

Она је за Бугарску националну телевизију рекла да ће Бугарска тражити изузеће од санкција за увоз делова за нуклеарне електране који се не могу производити изван Русије.

"Земље које поседују такву опрему сматрају да би ове испоруке требало да се наставе. У супротном, погођене земље имају право да предузму контрамере", рекла је Божков не прецизирајући које би то мере могле да буду.

Појаснила је да се, пре свега, ради о око 40 ставки, укључујући и резервне делове, опрему, као и консултантске услуге, софтвер и хардвер који се користе у нуклеарним електранама. 

Она је подсетила да је питање европских санкција Русији у области нуклеарне енергије неформално покренула Украјина.

Десети пакет санкција ЕУ против Русије мора да буде фокусиран на нуклеарну индустрију, поручила је раније потпредседница украјинске владе Јулија Свириденко.

Украјински председник Владимир Зеленски апеловао је на санкционисање руског нуклеарног енергетског гиганта "Росатом" када су лидери ЕУ почетком фебруара посетили Кијев.

Међутим, томе се успротивила Мађарска, која зависи од Русије у тој области.

"Потребна је одлучна акција како би се осигурало да санкције ЕУ не утичу на руски нуклеарни сектор", изјавио је Петер Сијарто, министар спољних послова Мађарске и истакао да би санкције те врсте нашкодиле националним интересима Мађарске, као и глобалној нуклеарној сигурности.

Мађарски званичници више пута су истицали да се противе идеји да ЕУ уведе десети пакет санкција Русији, као и свим осталим ЕУ санкцијама, јер нису помогле да се достигне мир у Украјини, али су зато нашкодиле европској економији.

image
VV inauguration
banner