Свет

Дан Д за Кијевско-печерску лавру: Монаси не напуштају светињу, чекају одлуку суда (ВИДЕО)

Данашњи дан је руководство украјинске државе одредило као последњи када православни монаси канонске УПЦ могу да остану у Лаври, међутим милионска паства окупила се да је молитвом и вером заштити

Начелник синодског информативно-просветног одељења канонске Украјинске православне цркве (УПЦ), митрополит Климент, рекао је да се монаси из Кијевско-печерске лавре неће иселити ни 29. ни 30. ни 31. марта, а ни неким другим данима, с обзиром да за то нема правног основа.

"Медији активно расправљају о исељењу монаха из Лавре 29. марта. Исељења не може и неће бити ни 29. ни 30. ни 31. нити било ког другог датума, јер нема законских основа", рекао је митрополит у видео саопштењу на Јутјуб каналу УПЦ.

Према његовим речима, одлука о исељењу могла би да се оспори на суду.

"Украјинско Министарство културе није ангажовало ниједан правосудни механизам да докаже свој случај", нагласио је он и додао да се у манастиру надају да министарство културе и резерват неће предузимати незаконите радње.

Игуман Кијевско-печерске лавре митрополит Павле рекао је да он и свештенство једине признате православне цркве у Украјини имају право да остану и не планирају да напусте Лавру до окончања суђења.

Наиме, како је митрополит рекао у видео обраћању које је данас објављено на Телеграм каналу "Украјина православнаја", 23. марта монаси су поднели тужбу за оспоравање захтева за напуштање Кијевско-печерске Лавре.

"Закон је на нашој страни. Остаћемо у Лаври до краја суђења. Имамо дугорочни уговор који се не може да се раскине током рата", рекао је митрополит.

Према речима митрополита, за тужбу се сада заузима већ трећи судија, што указује да постоји притисак, на судије и на право закона.

Још једном је апеловао на властодршце да престану са притисцима на судије, престану са притисцима на Лавру, нагласио је да монаси неће пристати на компромисе око вере и да ће стајати до последњег.

"Зато ћу опет рећи – Бог је са нама, надамо се да ће закон Украјине бити са нама, јер ми смо Украјинци, нисмо побегли, не сарађујемо са непријатељем, бранимо своју веру, своју земљу, нашу власт и молимо се", поручио је он.

Према његовим речима, украјинско Министарство културе нема право да их истера из Лавре без одлуке суда. Када суд буде донео одлуку, и прође одређено време, одлука долази до извршне власти, "а не директор музеја или министар културе да исељава".

"Нека вам Господ помогне да направите прави избор, никоме не претим, али сетите се историјских догађаја који подсећају на ваше поступке", рекао је митрополит Павле.

Монасима Лавре је, како је казао митрополит, понуђен "компромис" да његово Блаженство Онуфрије, Богословија и он оду из Лавре.

"Одговорио сам им да се с крста не силази, са крста те склањају", казао је он и додао да такви "компромиси" монасима УПЦ не требају, преноси лист "Украјинскаја правда".

Према речима митрополита Павла, монаси су од украјинских власти затражили да им дозволе да остану у манастиру још шест недеља, током поста и Васкрса, док суд буде саслушао њихову тужбу, али још увек нису добили никакав одговор од власти.

Митрополит Павел је изјавио да су захваљујући молитвама исповедника и парохијана УПЦ Московске патријаршије "сви председници Украјине постали председници".

Рјабков: Бога се не боје, ђаволу служе

Они који данас нападају Цркву у Украјини се не боје Бога, рекао је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков, преносе "Известија".

Према његовим речима, оне који служе ђаволу дочекаће суд историје, али им прети и правно суђење када за то куцне час.

Русија категорички осуђује акције кијевског режима који је поново себе поставио изван закона.

"Желим да изразим солидарност и подршку свима који припадају истој Цркви којој припада Руска православна црква (РПЦ) Московске патријаршије, и онима који јој служе. А онима који се не сматрају њеним делом желим снагу духа, јаку вољу и снагу да схвате исправност наших поступака", поручио је руски дипломата.

Циљеви Специјалне војне операције (СВО) ће безусловно бити постигнути, а тада ће, како је рекао, и кривце данашњих догађаја да сустигне рука правде.

Верници не дају Кијевско-печерску лавру

Стотине верника канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) окупило се на молитви у Кијевско-печерској лаври, коју монаси, по налогу власти, морају данас да напусте, наводи се на Телеграму УПЦ.

"Кијевско-печерска лавра тренутно. Од јутарњих часова стотине верника Украјинске православне цркве окупило се на молитви", пише у опису слике.

Наиме, према документу у који је министарство културе Украјине упутило манастиру канонске УПЦ наводи се да једнострано раскидају уговор о закупу од 29. марта.

"Од 29. марта 2023. године сматра се да је споразум једнострано раскинут. Комисија за пријем и пренос имовине државне институције, коју је створило Министарство културе и информационе политике Украјине, почеће са радом 30. марта 2023. године у складу са Планом пријема и преноса објеката који се налазе у употреби Свето-Успенске Кијевско-печерске лавре", наводи се у документу.

Архијереји Православне цркве Украјине (ПЦУ) још једном су покушали да убеде садашње становнике манастира да пређу у расколничку цркву којој сами припадају, позивајући братију Лавре да се "уједине у недрима помесне ПЦУ на канонским принципима" дефинисаним одлукама сабора из 2018. године и томосом о аутокефалности ПЦУ, донетим 6. јануара 2019. године.

Чланови Синода УПЦ, на челу са митрополитом Онуфријем, покушали су да се састану са председником Владимиром Зеленским како би му пренели став верника и доказали да они нису непријатељи своје отаџбине за коју се свакодневно моле, али је он одбио да их прихвати, оставивши их да чекају на улици испред његове канцеларије.

Синод непризнате ПЦУ тражио је од  Украјине да се објекти на територији Кијевско-печерске лавре предају ПЦУ, након што се одатле истерају монаси канонске УПЦ, наводи се у саопштењу Синода. Непризната ПЦУ и њен синод су прећутно подржали одлуку власти да истерају монахе УПЦ из Лавре, произилази из саопштења.

И министар културе Украјине Олександар Ткаченко позвао је монахе једине признате Православне цркве у Украјини да пређу у ПЦУ, коју је сам назвао "расколничка". 

Патријарх српски Порфирије огласио се саопштењем за јавност поводом државног терора над УПЦ напоменувши да ратове, праведне и неправедне, воде државе, а не цркве. 

"Осећајући и знајући да једина постојећа православна црква у Украјини, на челу са митрополитом кијевским Онуфријем, храбро и смирено носи свој крст и са надом узлази на Христову и своју Голготу, уверени смо да ће распети и васкрсли Господ – због дубоке вере, праштања и љубави према свима, па и према непријатељима по њиховом сопственом избору – дати снаге својој цркви да издржи сва страдања која треба и мора да поднесе", навео је патријарх српски.

image