Економија

Стратег банке "Џеј-пи Морган": Нафта би следеће године могла да буде скоро дупло скупља

Разлог за раст цене су недовољне инвестиције у ову индустрију, која већ оскудева у капиталу
Стратег банке "Џеј-пи Морган": Нафта би следеће године могла да буде скоро дупло скупља© Фото: АП, Sunday Alamba,

Цене нафте би следеће године могле да порасту на 150 долара по барелу, а недовољно улагање у ову индустрију ће значити и оскудну понуду у наредној деценији, упозорио је енергетски стратег банке "J.P. Морган" Кристијан Малек.

Нафта би следеће године могла да скочи на 150 долара по барелу у случају рецесије, рекао је Малек у интервјуу за "S&P Global".

Недовољна улагања у производњу нафте

Највећи део ограничења у снабдевању заправо је последица недовољних улагања у ову индустрију, која већ сада оскудева у капиталу, тврди Малек, "упркос томе што су цене нафте ове године порасле за 40 одсто".

У производњи нафте постоји стална потреба за инвестицијама, како за одржавање постојеће производне базе, тако и за њен раст.

Малек прогнозира да ће се улагања у производњу нафте смањити за 300 милијарди долара до 2030. године, а недовољан обим инвестиција представљаће проблем за енергетска тржишта, јер се очекује да ће потражња за нафтом на почетку наредне деценије порасти за 7,1 милион барела, односно, око 20 одсто укупне производње дневно у односу на нивое виђене у 2019. То значи укупну несташицу понуде од 700.000 барела дневно 2030. године, што ће вероватно подстаћи даљи раст цена.

Забринутост због недовољног снабдевања изразили су и други стручњаци у овој индустрији. ОПЕК+ је раније саопштио да картел није одговоран за високе цене нафте, пошто су оне узроковане хронично недовољним улагањем у индустрију.

Недовољно улагање могло би да буде један од разлога зашто је ОПЕК+ одлучио да, упркос захтевима САД за повећање производње, производњу смањи за два милиона барела дневно почев од новембра, изјавио је Малек, док би смањење производње могло да подстакне већа улагања у енергетска тржишта.

"Улога ОПЕК-а није само тренутно задовољавање потражње, већ и подстицање тржишта да инвестира како би се задовољила потражња и у будућности“, додао је Малек.

image