Свет

Нове санкције али и нови рекорди испоруке руске нафте: Европа прави залихе

Турска предњачи у испоруци руске нафте, гориво заврши у Кини и Индији?
Нове санкције али и нови рекорди испоруке руске нафте: Европа прави залихе© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Руски извоз нафте морским путем порастао је у протеклих месец дана јер земље гомилају залихе уочи новог пакета ЕУ санкција које ступају на снагу у децембру, пренео је "Блумберг".

Агенција у извештају наводи да су Турска, Индија и Кина повећале увоз руске нафте током четири седмице до 14. октобра.

Ове три земље су највише нафте увезле у јуну, када је дневно тамо стизало 2,2 милиона барела. Овог месеца, обим испорука где је прецизирано да су Кина, Индија или Турска коначна дестинација, пао је за неких 350.000 барела дневно на 1,85 милиона барела.

Агенција, међутим, наводи да су испоруке у Турску скочиле на највиши ниво ове године. Исто тако, количина горива на танкерима који нису објавили коначну дестинацију, порасла је за око 450.000 барела дневно.

Према подацима "Блумберга", ови товари највероватније завршавају у Индији или Кини. Аналитичари наводе да ће руске испоруке овим државама, уколико се дестинације обелодане, оборити претходни годишњи рекорд.

Укупни извоз сирове руске нафте такође је порастао у четири седмице септембра и октобра, премашивши у просеку три милиона барела дневно, што је био рекорд од средине августа.

Скок у извозу уследио је након што је ЕУ увела санкције на испоруке руске нафте поморским путем, које ступају на снагу 5. децембра. Испоруке у Европу такође су скочиле јер земље желе да допуне залихе пред зиму.

Извоз у европске земље, без Турске, порастао је на 714.000 барела дневно у недељи до 14. октобра, што је скок од 14 посто.

На основу "Блумбергових" калкулација, изведених из података руског Министарства финансија, приходи Москве од извоза нафте поморским путем скочили су за девет милиона долара на 134 милиона у седмици која је завршена 14. октобра.

Просек за те четири седмице такође је порастао за око два милиона долара, на 145 милиона долара.

image