Свет

Пепе Ескобар: Процурили документи показују да је централна команда рата у Украјини у САД

Без обзира да ли су лажне, или праве обавештајне информације у питању показују да Украјина нема "одлучујућу улогу" у вођењу сукоба са Русијом, већ да је комплетно планирање и командовање војним операцијама на терену у рукама Америке
Пепе Ескобар: Процурили документи показују да је централна команда рата у Украјини у САД© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, File

Неспорни закључак из правог или лажног цурења података из Пентагона у вези са сукобима у Украјини је да су Сједињене Америчке Државе у рату са Русијом и то је само по себи довољно озбиљно, пише Пепе Ескобар у тексту за портал Фондације "Стратешка култура".

Стављајући под знак питања аутентичност наводно строго поверљивих докумената Пентагона који се већином односе на војне операције у Украјини, процене губитака и стање наоружања који су последњих недеља процурили у медије, аутор истиче да, без обзира да ли су лажне или праве, процуриле обавештајне информације показују да Украјина нема "одлучујућу улогу" у вођењу сукоба са Русијом, већ да је комплетно планирање и командовање војним операцијама на терену у рукама Вашингтона.

"САД имају потпуну, апсолутну контролу над ратом у Украјини и то устројену као централна команда. Укључујући и 'тајни' бункер надомак Лвова који је недавно примио подсетницу господина Кинжала и отишао да упозна свог Творца – заједно са више од 200 високих оперативаца НАТО-а", пише Ескобар.

Лажни, или прави, документи су потврда да Пентагон има директни приступ комуникацијама руског Министарства одбране, додаје се у тексту. Као и да Американци прислушкују све: од "ознојеног глумца у дуксерици у Кијеву", својих пет савезника (Аустралију, Велику Британију, Нови Зеланд, Канаду), као и Мосад.  

"Што се тиче запажања да је Кијев променио своје 'војне планове' за контраофанзиву због цурења података из Пентагона, свако има слободу да контролише јачину свог громогласног смеха", истиче аутор.

Коментаришући руски "одговор неодговарањем" на процуриле документе, цитирају се речи руског председника Владимира Путина, који се осврнуо на чињеницу да су САД укључене у необјављени рат са Русијом, речима да је Москва заинтересована за "миран суживот са САД и успостављање равнотеже интереса", будући да се ради о две светске нуклеарне силе.

Што се тиче важности војних информација, руски војни аналитичар Андреј Мартјанов је то сумирао: ови "документи" не садрже ништа, осим што потврђују да Пентагон нема појма о Специјалној војној операцији - зашто се дешава, како се њоме управља и које планове треба постићи, наводи се у тексту.

Процурили подаци би могли бити од користи за Русију, ако ово  није одвраћање пажње: а могућност је сасвим реална, истиче се.

Број страдалих који се наводи у овим документима, а где је број погинулих Украјинаца знатно већи од оног који званично саопштавају њихови амерички савезници, изазива сумњу. Према документима, у Бахмуту је погинуло 71.500 Украјинаца и између 16.000 и 17.500 Руса, али како се додаје, према подацима кредибилних руских репортера са бојишта, однос погинулих је 10 (Украјинаца) према један (Руса).

Наводе се и нагађања да је документе јавности обезбедио инсајдер из америчких редова "како би се избегао нуклеарни рат", али и тврдње како је све "лажно", односно како се намерно шире дезинформације које би могле да угрозе углед САД.

И сам аутор текста наводи неколико озбиљних недоумица које доводе у питање аутентичност обавештајних података објављених у јавности. Како истиче, поједина места одају утисак да се ради о отвореним подацима, а не обавештајним.

Он наводи да је, на пример, написано да је потребно снабдети украјинску противваздушну одбрану новим пројектилима, али се нигде не наводи одакле би они долазили. Назив НАСАМС, противваздушни систем средњег домета, погрешно је написан, а такође у документима се не користи НАТО кодификација, уобичајена када се говори о наоружању из СССР-а и Русије.   

"Стога није ни чудо што се стиче утисак да је Команда америчке војске у Европи (ЕУЦОМ) добила своје 'обавештајне податке' из отворених извора и да апсолутно не зна колико наоружања, опреме и колико људи заправо Украјинци имају", наводи се у тексту.

Најважнија последица цурења докумената из Пентагона јесте да је тиме показано да су САД дефакто и дејуре у рату с Русијом – "какав год био спин".

Русија ће основати суд за ратне злочине у Украјини, додаје се у тексту, вероватно пре него касније, па би одабраним "светионицима" колективног Запада било боље да потраже уточиште у бункерима на Новом Зеланду.

"Кључно је имати на уму да је Украјина само пион у њиховој игри да не изгубе светску превласт, против Кине, Русије, а могуће и Немачке", закључује се у тексту.

image