Свет

Берлускони: Моје изјаве су извучене из контекста

На објављеним аудио снимцима, лидер "Форца Италије" рекао да је Русија била натерана да реагује зато што је Кијев прекршио договор потписан у Минску 2014. године
Берлускони: Моје изјаве су извучене из контекста© Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Бивши италијански премијер Силвио Берлускони рекао је да су његови коментари о руско-украјинском сукобу "погрешно протумачени" и "извучени из контекста".

"Све је то извучено из контекста. Ширило се без разумевања међународног контекста, са јединим циљем клеветања и дезинформисања", изјавио је Берлускони.

Наиме, Берлускони је последњих дана у центру пажње због аудио снимака који су испливали у јавност, а на којима се може чути да је поново успоставио односе са "старим пријатељем" Владимиром Путином.

Раније је и координатор Берлусконијеве "Форца Италије" истакао да је та странка "чврсто уз НАТО и против руске инвазије на Украјину".

"Позиција моје странке, моје лично мишљење и став лидера странке је у потпуности у корист НАТО-а и трансалтантских односа, у корист Европе и против неприхватљиве инвазије Русије на Украјину", поручио је Антонио Тајани.

Тајани је, иначе, требало да буде именован за министра спољних послова у влади Ђорђе Мелони, али опозиционе странке су се томе успротивиле због изјава Силвија Берлусконија о ситуацији у Украјини.

Лидер "Форца Италије" навео је и да је Русија била натерана да реагује зато што је Кијев прекршио договор потписан у Минску 2014. године.

На објављене снимке реаговала је и председница "Браће Италије" и будућа премијерка Ђорђа Мелони, рекавши да ће будућа влада "подржавати политику НАТО-а или владе неће бити".

image