Русија

Европска комисија: Берлускони није смео да прихвати Путинов рођендански поклон

Председник Русије Владимир Путин поклонио Силвију Берлусконију 20 флаша вотке, Европска комисија поручује да је реч о кршењу санкција
Европска комисија: Берлускони није смео да прихвати Путинов рођендански поклонAP © Tanjug/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Европска комисија саопштила је данас да двадесет флаша вотке, које је италијанском политичару Силвију Берлусконију као рођендански поклон послао председник Русије Владимир Путин, представља кршење санкција, које су уведене након руске војне интервенције у Украјини.

Бивши премијер Берлускони, чија би партија "Форца Италија" требало да буде члан нове италијанске коалиционе владе, изазвао је контроверзу ове недеље рекавши да је поново у контакту са Путином.

"За рођендан ми је послао двадесет флаша вотке и једно веома слатко писмо", рекао је Берлускони, који је 29. септембра напунио 86 година, објавила је италијанска агенција "Ла Преше".

Наводи се да се Берлускони одужио Путину тако што му је послао италијанско пенушаво вино.

"Различити политичари желе да обнове контакт, када су у питању земље чланице ЕУ. Оне су слободне да имају билатерални контакт, али очекујемо да поштују став и политику ЕУ и да контакте сведу на минимум", рекла је портпаролка службе ЕУ за спољне послове Набила Масрали.

Пакет санкција ЕУ који је договорен у априлу продужио је забрану увоза руске робе на алкохолна пића, укључујући вотку, рекао је портпарол Европске комисије у саопштењу, додајући да нема изузетака за поклоне.

image
VV inauguration
banner