Русија

Лавров: Вашингтон традиционално користи принцип "завади па владај"

Русија никада не намеће своје идеје партнерима, нити промовише "скривене планове", док интеракцију са Африком заснивамо на принципу суверене равноправности држава, јер је сматрамо једним од будућих центара развоја мултиполарног света, каже шеф руске дипломатије
Лавров: Вашингтон традиционално користи принцип "завади па владај"Getty © Thomas Kronsteiner / Staff/Getty Images News

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да Вашингтон и његови савезници у својој спољној политици традиционално користе принцип "завади па владај", подржан методом "штапа и шаргарепе".

"Први метод користе западњаци да афрички континент претворе у арену конфронтације глобалних играча. Англосаксонци и њихови послушници већ дуго и свуда спроводе концепт 'контролисаног хаоса' у циљу обуздавања развоја разних земаља и региона", рекао је Лавров у интервјуу за РТ.

Према његовим речима, Африка је у овом контексту само посебан случај америчке агресивне спољне политике која је, између осталог, усмерена на међународну изолацију Русије.

"Друго оруђе колективног Запада су лажна обећања која се, на крају, увек претварају у неоколонијалну зависност, губитак суверенитета и уништење држава континента. Ако Африканци не подлегну убеђивању, Сједињене Државе ће користити мере различитог степена: од лишавања економских преференција и санкција до физичког елиминисања непожељних политичара", нагласио је.

Коментаришући реакцију афричких партнера на курс Вашингтона, шеф руске дипломатије је навео да треба имати у виду да многе њихове јавне изјаве не одражавају стварну позицију земаља континента због невиђеног притиска који се на њих врши.

"У раду са Африканцима обраћамо пажњу, пре свега, на конкретне случајеве који сведоче о њиховој жељи за обострано корисном сарадњом са Русијом. Истовремено, нашу интеракцију заснивамо на принципу суверене равноправности држава, јер Африку сматрамо једним од будућих центара развоја мултиполарног света и полазимо од чињенице да афрички проблеми морају имати афричко решење", поручио је.

Лавров је нагласио да Русија никада не намеће своје идеје партнерима, нити промовише "скривене планове".

"На исправност оваквог приступа јасно је показала Међународна парламентарна конференција Русија – Африка одржана у марту. Као резултат овог догађаја, афрички парламентарци су изразили чврсту посвећеност вишестраном развоју односа са Русијом", закључио је шеф руске дипломатије.

image