Србија и Балкан

РТ Балкан са конструкторима нове снајперске пушке: Застава оружје је српско национално благо (ФОТО)

Поред нове снајперске пушке, конструктори су поносни и на најсложенији систем оружја који производи "Застава" - топ М12 калибра 30мм, који, како каже главни конструктор на овом пројекту Марко Миљковић, мало ко на свету може да произведе због комплексности система
РТ Балкан са конструкторима нове снајперске пушке: Застава оружје је српско национално благо (ФОТО)© РТ Балкан/Јелена Марковић

Застава оружје је национално богатство државе Србије са традицијом производње наоружања и војне опреме дугом 170 година, наводи за РТ Балкан извршни директор ове компаније Дарко Ранђеловић на приказу способности и технике Војске Србије и српске војне индустрије "Гранит 23".

Посвећеност и рад тимова укључених у рад "Застава оружја" довео је до тога да се компанија, која је раније, због лошег односа бивших режима према војсци, била на коленима, издигне као феникс и заблиста сјајем који јој и приличи.

"Са традицијом производње наоружања и војне опреме за војске и Кнежевине Србије, Краљевине Југославије, те СФРЈ, као и данашње Републике Србије дугом 170 година - "Застава оружје" је српско национално богатство. "Застава" производи све од пиштоља до топова. То што се боримо на тржишту, што је наш бренд високо позициониран на свету, а наши производи изузетно тражени и у иностранству показује да овим послом не могу сви да се баве. Свака земља овог света желела би да може да има сопствену производњу наоружања, међутим, то је многима тешко, јер је за успех пресудан спој знања, вештина и традиције", истиче Ранђеловић. 

Конструкторски тимови компаније унапредили су многа средства, а посебно су, кажу, поносни на нову снајперску пушку као и аутоматски топ М12 калибра 30мм.

Снајперска пушка унапређена до савршенства

Код нове снајперске пушке М07М 338ЛМ су, како каже водећи конструктор пројекта Марко Миљаковић, повећани издржљивост, прецизност, ефективни домет, као и ергономија, док је маса остала иста, а добијено је доста на квалитету израде.

"Направили смо нову снајперску пушку, при чему је промењен комплетан дизајн претходног модела, а отпорна је практично на све временске услове: распон температура у којима беспрекорно функционише је од - 30 до 50 степени Целзијуса, а неће јој наштетити ни ако покисне", указује Миљаковић.

Главни конструктор ове пушке наводи да је за побољшане карактеристике заслужна нова алуминијумска шасија.

"Нова снајперска пушка је модернизована у односу на старији модел и има дужу цев - 690 милиметара, а њена укупна тежина са оптиком и празним оквиром је осам килограма. Оквир има капацитет пет метака. Кундак јој се преклапа на леву страну, тако да ручица затварача остаје слободна. Алуминијумска шасија је добра зато што не долази до деформације приликом промене температуре, или су оне незнатне", истиче Миљаковић, прецизирајући да се на примерку пред нама налази оптички нишан типа "калес 318".

Двадесет изложених нових снајперских пушака прошло је све провере и ускоро ће се наћи у рукама припадника Војске Србије.

"Пушка је прошла опитовање Техничког опитног центра, који има јако ригорозне услове, а њена гарантована прецизност је један МОА (минут угла), поред тога - поседује и нову гасну кочницу која ублажава трзај, а кундак је подесив по дужини, висини и по правцу, тако да је за стрелца пријатно да је користи. Ових двадесет изложених су пушке које су спремне за употребу и које ће користити Војска Србије", каже поносно главни конструктор нове снајперске пушке.

Најсложенији систем оружја који "Застава" производи је, ипак, топ М12 калибра 30мм, који, како каже главни конструктор на овом пројекту Марко Миљковић, мало ко на свету може да произведе због његове комплексности.

"Наша фабрика је изузетно значајна, не само за војну индустрију Србије и Војску Србије, већ и за државу, због свега што производи и угледа који има у свету, где је наша индустрија изузетно цењена. Ово је потпуно нов топ, све делове топа правимо ми, тако да смо потпуно независни и од увоза. Једино челик увозимо, све остале сировине су из Србије", наводи главни конструктор моћног топа и објашњава његов принцип рада:

"Рад аутомата се базира на принципу позајмице барутних гасова и трзања целог топа: позајмица барутних гасова служи за аутоматику топа, док трзање топа служи за његово 'храњење'- тј.  доношење муниције".

"Аутоматски топ М12 калибра 30мм по динамици и кинематици представља најсложенији систем који 'Застава оружје' производи, а који мало ко на свету може да произведе у том калибру због комплексности система, јер захтева озбиљне технолошке могућности. Уградња овог топа могућа је на различитим борбеним возилима, а служи за противоклопна дејства велике пробојне моћи. Топ је прошао интерно испитивање 'Застава оружја', а следи завршно испитивање за употребу у нашој војсци и продају ", наводи Миљковић.

Још једна веома занимљива "играчка" коју смо видели изложену је и модернизовани митраљез М84М, чији је конструктор Данко Цветић за РТ Балкан објаснио колико је митраљез побољшан.

"Митраљез поседује полимерни кундак који се преклапа, подесиву образину, као и муницијску кутију која је сада од платна, што је смањило масу, а капацитет је остао исти. Пикатини шина на поклопцу митраљеза омогућава качење оптоелектронских уређаја што митраљез чини много оперативнијим него што је био онај у претходној генерацији", истиче Цветић. 

Све ово, истиче наш домаћин на приказу "Гранит 23" генерал и један од оснивача и први командант 72. бригаде за специјалне операције Милорад Ступар, изузетно је значајно и за нашу Војску, посебно род пешадије, али и за нашу државу.

"Видите ове сложене модернизоване системе које користи пешадија, то је значајно из више разлога, али највише јер пешадија брани државу као прва и последња линија одбране, када је то неопходно. У мирнодопским условима, овако развијени системи су добар извор прихода, јер сви желе да купе такво наоружање", истакао је наш домаћин.

image
VV inauguration
banner