Свет

Херш: Бела кућа "одсечена" од обавештајних служби, Бајден не воли да чита извештаје

Бајден не жели да чита детаљне обавештајне извештаје, поготово када је реч о саботажи на гасоводу "Северни ток", рекао је искусни новинар
Херш: Бела кућа "одсечена" од обавештајних служби, Бајден не воли да чита извештаје© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Амерички председник Џозеф Бајден није заинтересован за компликоване анализе које долазе из обавештајног сектора, укључујући и информације о саботажи на гасоводу "Северни ток", рекао је амерички истраживачки новинар Симор Херш.

"Постоје људи у америчким обавештајним службама који пишу озбиљне анализе и студије међународних односа. То је интелектуална игра", рекао је он у интервјуу за РТ.

"Многи од њих се осећају изоловано, зато што нема показатеља да је Бела кућа заинтересована за дугорочне обавештајне процене. Они их дефинитивно не желе када је у питању саботажа на гасоводу Северни ток", додао је амерички новинар.

Херш је раније ове године објавио да, према његовим сазнањима, иза саботаже на "Северном току" стоје Американци и Норвежани, као и да је Бајден лично издао наређење да се она спроведе. Обе државе демантују такве наводе.

"Не знам шта ће се догодити са причом о гасоводу. Не знам да ли ће се то икада јавно сазнати, зато што ова влада никада неће спровести искрену истрагу", рекао је он.

Описујући недостатак контакта између Беле куће и обавештајних агенција, Херш је рекао да обавештајци Бајдена не сматрају "верним читаоцем њихових анализа".

Он је Бајдена у том контексту упоредио са још једним америчким председником, Роналдом Реганом, који такође није био "велики читалац" детаљних извештаја и који су, према наводима људи упознатих у материју, "ретко завршавали на његовом столу".

Како је то објаснио Симор Херш, људи у Цији су схватили да Реган не чита њихове брифинге, па су били приморани да пронађу друге начине да дођу до председникове пажње.

"Колин Пауел је пронашао начин да то уради. Он би их снимио у видео форми и пуштао председнику да гледа", додао је он.

Пауел је у то време био Реганов саветник за националну безбедност, а ЦИА демантује да су те приче о Роналду Регану истините.

image