Свет

Херш против "Њујорк тајмса": Постали су Бајденов медиј који сарађује са ФБИ и не штити изворе

Новинар Симор Херш каже да је његов некадашњи послодавац, "Њујорк тајмс", толико режимски медиј да сарађују са Федералним истражним бироом
Херш против "Њујорк тајмса": Постали су Бајденов медиј који сарађује са ФБИ и не штити извореGetty © Michael M. Santiago / Staff

Новинар Симор Херш критиковао је "Њујорк тајмс" због њихових провладиних ставова, третмана извора и начина на који су помогли Федералном истражном бироу (ФБИ) да пронађу Џека Тешеиру, осумњиченог да је објавио поверљиве информације Пентагона на интернету.

ФБИ је ухапсио Тешеиру прошле седмице након што су "Њујорк тајмс" и "Вашингтон пост" у сарадњи са "Белингкет" истраживачком организацијом пронашли ко је објавио документа и обелоданили његов идентитет. "Њујорк тајмс" је такође лоцирао Тешеирин дом у Масачусетсу и разговарао са његовом мајком.

"Немојте да ме пустите да причам о медијима, то није расправа у којој могу да победим", рекао је Херш у интервјуу за РТ.

Добитник Пулицерове награде рекао је да је годинама радио у "Њујорк тајмсу" и да је "освојио много награда", у време када је лист био много бољи у заштити својих извора.

"У једној од најважнијих прича које сам написао (1974) о томе да је ЦИА шпијунирала америчке грађане, нико (од извора) није наведен", рекао је он.

"Њујорк тајмс" се показао као потпуно "про-Бајденов" медиј јер уопште не критикује америчког председника, тврди Херш.

Он је подсетио да, заједно са другим великим медијима, лист није извештавао о његовом недавном чланку у којем је Бајденова администрација оптужена за саботажу Северног тока.

Они су само објавили "контраприче које је дала обавештајна заједница", додао је 86-годишњак.

Херш каже и да је Доналд Трамп "престрашио" медије када је постао председник САД 2017. упркос "свим покушајима да га исмеју... И сада су поново ужаснути. Има много људи који су веома забринути да бисмо могли да завршимо са Бајденом и Трампом 2024."

У таквој ситуацији, "не можете бити шокирани што се 'Тајмс' – као добар грађанин – обратио ФБИ-ју... Наравно, ја сам шокиран, али ви не можете да будете", испричао је Херш.

image