Свет

Потпиривање антируске хистерије: ЕУ шаље мисију у Молдавију због "хибридних претњи" из Москве

Шеф ЕУ дипломатије Жозеп Борељ навео је да ће мисија појачати "подршку Молдавији да заштити своју безбедност, територијални интегритет и суверенитет" од Русије
Потпиривање антируске хистерије: ЕУ шаље мисију у Молдавију због "хибридних претњи" из МосквеGetty © Andreea Campeanu/Getty Images

Европска унија ће послати цивилну мисију у Молдавију како би помогла земљи у борби против наводних покушаја дестабилизације од стране Кремља, најавили су званичници.

Шеф ЕУ дипломатије Жозеп Борељ навео је у саопштењу да ће мисија, која је у оквиру заједничке безбедносне политике блока, појачати "подршку Молдавији да заштити своју безбедност, територијални интегритет и суверенитет" од Русије, преноси проатлантски портал "Политико".

Званичници су потврдили да ће се мисија фокусирати на "управљање кризом и хибридне претње, укључујући сајбер безбедност, и супротстављање страним манипулацијама информацијама."

У фебруару је председник суседне Украјине Владимир Зеленски изјавио да су безбедносне службе Кијева откриле наводне планове Москве да "разбије демократију" те земље и "успостави контролу" над њом.

Председница Маја Санду је затим тврдила да је наводни руски план "укључивао саботажу и војно обучене људе прерушене у цивиле да изводе насилне акције, нападе на владине зграде и узимање таoца".

Москва је одлучно одбацила све оптужбе и инсинуације на њен рачун, док је портпаролка министарства спољних послова Русије Марија Захарова оптужила покушаје потпиривања анти-руске хистерије у Кишињеву и исказала наду да ће Молдавија "смоћи снаге да трезвено сагледа ситуацију и крену путем нормализације односа" са Русијом.

У обраћању на Минхенској безбедносној конференцији, Санду је затражила од чланица НАТО-а да помогну њеној земљи у борби против ширења информација које одражавају руски поглед на глобална дешавања на друштвеним мрежама.

Молдавски парламент је заузврат усвојио закон који омогућава "контролу онлајн пропаганде и дезинформација".

Бивши председник те земље Игор Додон изјавио је раније ове недеље да молдавске власти следе украјински сценарио, забрањујући опозиционе медије и вршећи притисак на цркву.

"Садашња власт Молдавије прати украјински сценарио. Оно што смо видели у суседној земљи, Украјини – борбу против руског језика, затварање опозиционих ТВ канала, притисак на опозицију, изјаве о потреби уласка у НАТО, притисак на цркву – покушавају све то да ураде брже него у тој земљи", истакао је он.

Про-НАТО и про-ЕУ Санду је раније током месеца признала да "нема озбиљне подршке идеји напуштања неутралности" у јавном мњењу њене земље. Анкете показују да се више од 55 одсто Молдаваца оштро противи чланству земље у НАТО-у, а да 27 одсто подржава ту иницијативу.

image
VV inauguration
banner