Свет

"Блумберг": ЕУ разматра слање војне помоћи Молдавији

Реч је о помоћи за јачање ваздушног надзора, логистике и сајбер одбране
"Блумберг": ЕУ разматра слање војне помоћи МолдавијиGetty © Thomas Lohnes

Европска унија разматра слање додатне помоћи оружаним снагама Молдавије у вредности од 40 милиона евра за јачање ваздушног надзора, логистике и сајбер одбране.

Према предлогу спољнополитичког огранка тог блока који је прошле недеље послат државама чланицама и у који је "Блумберг" имао увид, средства би била повучена из Европског фонда за мир.

У документу се наводи да би помоћ Уније укључивала несмртоносну опрему и залихе попут мобилног радара дугог домета, камионета, комуникационе опреме, хардвера и софтвера за јачање ИТ инфраструктуре.

Од почетка руске Специјалне војне операције у Украјини, Молдавија је под све већим притиском, а њени лидери оптужили су Москву да покушава да збаци проевропску владу у тој земљи, пише "Блумберг".

Из Москве су раније негирали било какву умешаност у унутрашња питања Молдавије, а портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова поручила је да молдавске власти спроводе политику која није у националном интересу Молдавије, већ Запада.

Запад, тврди Захарова, на тај начин покушава да дестабилизује ситуацију у једној од земаља које се налазе у близини Руске Федерације.

image