Свет

Лидер молдавске опозиционе партије Шор осуђен на 15 година затвора

Илан Шор сматра да му се власти на овај начин свете имајућу у виду његову борбу за пристојан живот Молдаваца
Лидер молдавске опозиционе партије Шор осуђен на 15 година затвора© Tanjug/AP Photo/Aurel Obreja

Апелациони суд у Кишињеву осудио је лидера молдавске опозиционе партије Шор Илана Шора на 15 година затвора због учешћа у банкарским преварама, изјавила је председница Молдавије Маја Санду.

"Шор ће због крађе милијарди провести 15 година у затвору, а имовина, процењена на 276 милиона долара, биће му одузета. Ову одлуку је данас донео Апелациони суд", рекла је она, а пренеле су "РИА Новости".

Шор је пресуду назвао незаконитом, напомињући да је донета под притиском, да су при томе прекршене све процедуре, али и норме здравог разума. Он сматра да му се власти на овај начин свете имајућу у виду његову борбу за пристојан живот Молдаваца. Додао је и да не намерава да се повинује пресуди.

Илан Шор је бизнисмен и супруг руске певачице Жасмин. У јуну 2017. осуђен је на седам и по година затвора због умешаности у банкарску превару. Опозиционар је протестовао због пресуде, а забрањено му је да напусти територију Молдавије.

После фебруарских избора 2019. године, као шеф странке Шор постао је посланик, а потом напустио земљу, након чега му је одузет посланички имунитет. Тужилаштво је потом отворило три кривичне истраге и ставило га на међународну потерницу.

Упркос томе, на ванредним парламентарним изборима у јулу 2021. Шор је поново постао посланик и вратио имунитет. Ипак, крајем маја, на иницијативу Генералног тужилаштва, опет му је одузета ова привилегија због сумње да је "прао новац".

Илан Шор је сада настањен у Израелу. Молдавске власти су више пута разговарале с руководством земље о могућности његовог изручења, али је Тел Авив рекао да ће одлука о томе да ли ће га депортовати или ће казну служити у Израелу бити донета након изрицања правоснажне пресуде.

Странка Шор од прошлог пролећа одржава масовне антивладине протесте у Кишињеву. Демонстранти су огорчени због поскупљења енергената, што је довело до енормног задуживања становништва.

Такође, народ који протестује оптужује власти да нису у стању да се изборе с кризом, указују на рекордну инфлацију у последњих 20 година, која је у септембру 2022. износила 33,97 одсто на годишњем нивоу.

Кишињев се пак више пута изјаснио за ликвидацију странке Шор, оптужујући је за незаконито финансирање.

image