Магазин

Како незадовољство послом утиче на наше здравље

Незадовољство послом и хроничан стрес могу проузроковати не само синдром изгарања, већ и дугорочне последице по ментално и физичко здравље, а научници упозоравају да постоје седам "црвених заставица" које никако не смемо занемаривати када је здравље у питању.
Како незадовољство послом утиче на наше здравље© Canva / seb_ra

Хроничан стрес на послу највећи је непријатељ продуктивности, а осим смањеног фокуса на радне задатке и микроклиму у колективу, може утицати и на наше здравље - како ментално, тако и физичко. На које симптоме би нарочито требало обратити пажњу и због чега би требало да се запитамо: "Да ли је време да променим посао"?

Психички умор

Свакодневни стрес у комбинацији са несаницом, која се често јавља као последица непријатности на послу сигуран су пут ка психичкој исцрпљености која у стварности има симптоме сличне изгарању. Да бисте предупредили отежано фокусирање и смањену продуктивност преиспитајте шта је то што вас на послу чини незадовољним, а састављени списак може вам послужити и као основа за састанак са руководиоцем - у вашем, али и у интересу компаније у којој радите је да будете ефикасни, што у стању психичког умора једноставно није могуће.

Хроничне главобоље

Наше тело је наш компас који са великом прецизношћу може рећи да идемо у погрешном смеру, нарочито када је посао у питању: незадовољство на радном месту често се налази на првом месту узрочника хроничних главобоља које настају као последица тензије и повишеног крвног притиска.

Физички умор и бол у мишићима

У стању напетости наши мишићи се несвесно контрахују, а тако згрчени могу довести до болова у леђима, раменима и зглобовима. Сигурно сте чули (или доживели) да вам неко дотакне рамено-вратни део и каже "Како си само згрчен, рамена су ти као камен" - то је управо због тога што у стресним ситуацијама наши мишићи реагују и контрахују се, изазивајући умор и бол.

Несаница

Прекомерни ниво стреса и незадовољства у стању су да утичу и на квалитет сна, па чак и његов губитак, а недостатак сна главна су претња нормалном функционисању ума и тела. Мањак квалитетног сна увезан је и са другим симптомима који су повезани са стресом на послу, па тако може изазвати и ефекат мождане магле, али и појачати раздражљивост и главобоље.

Повећање телесне масе

Наше незадовољство на послу може се одразити и на наше тело, премда је преједање један од најчешћих механизама у борби са повећаним стресом. Такође, незадовољство на пословном плану веома лако може утицати и на нашу мотивисаност да тренирамо и будемо у форми, а у комбинацији са прекомерним уживањем у храни (нарочито нездравој) долази до гојења.

Пад имунитета

Уколико сте приметили да се у последње време исувише често разбољевате или осећате малаксало крајње је време да обратите пажњу на једну од најопаснијих "црвених заставица" којима вас организам упозорава да је на самој ивици издржљивости. Склоност заражавању вирусима, прехлади, упали грла или плућа јасан је знак да је имунитет ослабљен, а организам исцрпљен, а уколико опоравак траје предуго, време је да размислите о приоритетима - здравље или каријера?

Нередовне менструације и појачани симптоми менопаузе

Када смо дуго под утицајем стреса, наш хормонални панел налази се на правом испиту, па се ког жена неретко јављају проблеми са менструалним циклусом - док се код једних симптоми попут грчева и облиног крварења под утицајем стреса појачавају, код других може доћи до потпуног изостајања циклуса и хормоналног дисбаланса. Код жена у менопаузи симптоми варирају од преинтнензивних валунга, преко несанице, до раздражљивости, а све је учесталији и пад либида.

image