Србија и Балкан

Детаљи злочина из школе на Врачару: Дечак месец дана припремао убиства, имао скице и списак ђака

По улазу у школу нападач је извадио пиштољ из торбе и пуцао у радника обезбеђења Д. В, након чега се окренуо ка девојчицама А. Б. и Б. А. које су биле дежурне, пуцао у њих и лишио их живота
Детаљи злочина из школе на Врачару: Дечак месец дана припремао убиства, имао скице и списак ђака© TANJUG / JADRANKA ILIĆ / RT Balkan

Дечак К. К. (14), који је пуцњевима из пиштоља у Основној школи "Владислав Рибникар" на Врачару у Београду усмртио осам ученика, седам девојчица и једног дечака, као и радника обезбеђења, месец дана се припремао за напад какав се не памти на овим просторима.

План је укључивао скицу школских просторија и списак деце које је желео да убије, рекао је начелник Полицијске управе за град Београд Веселин Милић на конференцији за новинаре.

Милић је изјавио да је полиција први позив са обавештењем да је дете са ватреним оружјем ушло у школу и да насумично пуца, добила око 8.40, а други позив је уследио два минута касније, и то од починиоца масакра.

"У 8.42 позвало је лице које се представило као К. К. Рекао је да је пуцао у више лица у основној школи 'Владислав Рибникар'", казао је Милић, који према сопственом признању, за 25 година службе, не памти овакав увиђај и злочин.

По улазу у школу нападач је одмах извадио пиштољ из торбе и пуцао у радника обезбеђења Д. В, након чега се окренуо ка девојчицама А. Б. и Б. А. које су биле дежурне и једној С. Н. која је била поред клавира, пуцао у њих и лишио их живота, додао је Милић показујући списак са именима ученика различитих одељења, као и цртеже учионица које је К. К. раније направио.

"Затим је на путу до учионице заменио оквир, ушао у учионицу и са врата пуцао ка наставници и осталим ученицима. Потом одлази до дворишта школе где вади оквир из оружја, баца га поред степеништа и позива полицију", рекао је начелник МУП и додао да мотив још увек није утврђен, нити је К. К полицији испричао шта стоји иза његовог напада.

"Он је изабрао данашњи дан, јер је учионица историје близу улаза у школу, а његово одељење је имало први час историје у тој учионици", објаснио је Милић. 

Додао је да је К. К. лишен слободе на лицу места, у дворишту школе, и да је пронађено оружје којим је учињено кривично дело.

"Ватрено оружје са три оквира и малокалибарски пиштољ је узео од свог оца и ставио у торбу", нагласио је Милић, док је министар полиције Братислав Гашић додао да је отац дечака, који је ухапшен, изјавио да има дозволу за оружје и да га држи у сефу под шифром.

У масакру су страдали седам девојчица и један дечак: С. Н. (2009) Б. А. (2011) А. Б. (2011), А. Д. (2009) К. М. (2010), М. А. (2009), Е. К. (2009), А. Ч. (2009) и радник обезбеђења Д. В.

Још шест ученика школе повређено је, четири дечака и две девојчице: А. Б. (2009), Х. К. (2009), НН (дечак), Ј. Д. (2010), В. М. и А. А. (2009). Наставница историје Т. С. (1970) има повреде карлице и лекари јој се боре за живот.

Милић је додао да су двоје од шесторо повређених животно угрожени.

image