Свет

Столтенберг: Не смемо потцењивати Русију

Русе никада не треба потцењивати, па ни сада за време Специјалне војне операције, поручују из НАТО-а
Столтенберг: Не смемо потцењивати Русијуwww.globallookpress.com © Sebastian Gollnow

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да не треба потцењивати руску војску у зони Специјалне војне операције, јер су Руси до сада успели да формирају значајну линију одбране како би успешно одбили "планирану украјинску контраофанзиву".

"Никада не треба да потцењујемо Русе", рекао је Столтенберг за Си-Ен-Ен.

Он је, уједно, потврдио да НАТО разговара са Јапаном о отварању своје прве канцеларије у Азији, која би била лоцирана у Токију.

"НАТО има неколико канцеларија у партнерским земљама, а Јапан је веома близак и битан партнер. На НАТО самиту прошле године, договорили смо се да би требало да ојачамо наше партнерство са партнерима из Азијско-пацифичког региона, Аустралијом, Новим Зеландом, Јапаном и Јужном Корејом", каже Столтенберг.

Више не можемо говорити о безбедности само једног региона, као да су региони нека издвојена целина сама за себе, нагласио је. 

"Безбедност је постало глобално питање. Оно што се деси у Европи битно је за Азију, и оно што се деси у Азији битно је за Европу. Пекинг веома пажљиво посматра шта се дешава у Украјини, колику цену плаћа председник Русије Владимир Путин, али и колико може бити награђен. Оно што се дешава у Украјини важно је за Кину због калкулација које Пекинг и Кина праве када је реч о, на пример, Тајвану", навео је генерални секретар Алијансе.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова раније током дана истакла је да планови Алијансе о отварању канцеларије у Јапану јасно потврђују да "НАТО има глобалне амбиције да ојача своју позицију у том делу света, ширећи антируску и антикинеску политику".

Отварање канцеларије у Азијско-пацифичком региону довешће до милитаризације региона, оценила је Захарова.

image
VV inauguration
banner