Свет

Столтенберг: НАТО колективну одбрану припрема још од 2014. године

Све чланице алијансе се слажу да ће Украјина постати члан НАТО, само је питање када, изјавио је генерални секретар Северноатлантске алијансе
Столтенберг: НАТО колективну одбрану припрема још од 2014. године© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Рат у Украјини променио је НАТО, али рат није почео 2022. године већ 2014. и од тада Северноатлантска алијанса спроводи највеће јачање своје колективне одбране још од Хладног рата, изјавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Он је у интервјуу за "Вашингтон пост" рекао да од тада државе чланице појачавају присуство својих трупа у источним деловима алијансе и повећавају издвајања за одбрану. Говорећи о сукобу у Украјини, он је рекао да НАТО има два задатка.

"Један је да подржи Украјину, што и радимо. Други је да избегнемо ескалацију. А избегавамо је тако што јасно стављамо до знања да нисмо страна у конфликту и повећавајући војно присуство у источном делу алијансе где сада има 40.000 војника под НАТО командом", рекао је Столтенберг.

Иако је један од захтева Русије пре почетка сукоба, али и током неуспелих преговора по њиховом избијању, био да се Москви дају чврсте гаранције да Кијев никада неће бити чланица НАТО јер се тиме озбиљно угрожава безбедност Русије, генерални секретар алијансе и даље тврди да врата овог савеза остају отворена, да је на Украјини да одлучи о томе, али и да се све чланице Алијансе слажу да ће Украјина постати члан НАТО.

"Питање је када, али немам одговор када ће се то десити", додао је Столтенберг.

Упитан о присуству НАТО у Азијско-пацифичком региону, он је изјавио да НАТО остаје алијанса Северне Америке и Европе, и да неће постати глобални савез са чланицама из Азије. Сличне гаранције, иначе, својевремено су амерички и европски званичници давали и Русији када су обећавали да се НАТО неће ширити на исток, ка границама Русије.

"Било какав сукоб на Тајвану или око њега имао би озбиљне последице за све нас. Половина контејнерског терета и бродова пролази кроз Тајвански мореуз. Такође, значајни део глобалне производње полупроводника је на Тајвану. Економске и трговинске последице сукоба на Тајвану биле би  огромне и моменталне", рекао је Столтенберг.

Говорећи о изјавама француског председника Еманула Макрона о европској стратешкој аутономији, Столтенберг је навео да ЕУ не може да одбрани Европу, као и да осамдесет одсто издвајања за одбрану долази од чланица НАТО ван Европе.

"Сваки покушај да се ослаби веза између Северне Америке и Европе неће само поделити НАТО, поделиће и Европу. Ако смо нешто научили из рата у Украјини то је да Северна Америка и Европа морају да стоје заједно. Не-ЕУ чланице НАТО као САД, Канада и Велика Британија тренирале су украјинске снаге од 2014. године. Такође, 78 одсто подршке Украјини долази од чланица НАТО ван ЕУ", истакао је Столтенберг.

 

 

image