Спорт

Ел Бајт стадион

"Ел Бајт стадион" је фудбалски стадион капацитета 60.000 седећих места у граду Ел Кору у Катару. На њему ће бити отворено Светско првенство и играна прва утакмица, као и једно полуфинале 14. децембра.
Ел Бајт стадионGettyimages.ru © David Ramos

Други је по величини стадион у Катару, после "Лусаила" и један од осам објеката који су реновирани или изграђени за предстојећи Мундијал.

Налази се на отприлике 35 километара од Дохе, дизајнирала га је компанија "Дал Ел-Хандасах" из Бејрута, а изградња је поверена италијанским грађевинским фирмама.

Значајна разлика овог стадиона у односу на друге јесте што ће имати покретни кров и моћи ће да се претвара у "дворану", уколико временски услови то буду захтевали. Архитекте су за инспирацију приликом дизајнирања стадиона имале номадске народе Катара и околине.

Сва места на трибинама биће покривена кровом, већ је објављено да је за премијерну утакмицу Мундијала између Катара и Еквадора распродат читав контигент карата, али ће по окончању такмичења капацитет бити смањен на 32.000 седећих места, док ће скинуте столице бити дониране другим земљама или постављене у објекте који се граде за Азијске игре 2030.

Отварање стадиона уприличено је 30. новембра прошле године, премијерном церемонијом на Арапском купу. Играле су репрезентације Катара и Бахреина, а домаћин и актуелни шампион Азије избегао је драму и победио минималним резултатом (1:0), захваљујући голу Абдулазиза Хатема у 69. минуту.

Утакмици је присуствовао и емир Катара шеик Тамим бин Хамад Ел Тани, којем су друштво правили председник Фифе Ђани Инфантино, неколико шефова држава и одређени председници чланица Светске фудбалске асоцијације.

За сада је познато да ће, поред отварања, на истом месту бити организоване утакмице Мароко – Хрватска, Енглеска – САД, Шпанија – Немачка, Холандија – Катар и Костарика – Немачка.

Као и већина других стадиона на којима ће бити играно првенство, "Ел Бајт" је од Глобалног система процене одрживости (ГСАС) добио оцену пет звездица за дизајн и конструкцију.

Бројни медији широм света извештавали су о нехуманим условима живота и рада радника који су градили стадионе у Катару.

Британски "Гардијан" је објавио да је, откако је ова земља добила организацију Светског првенства, погинуло 6.500 радника, углавном миграната из Индије, Пакистана, Непала, Бангладеша и Шри Ланке.

"Скај спорт" је урадио документарни филм о условима радника, па је некадашњи капитен Манчестер јунајтеда, а сада новинар наведене телевизије Гари Невил, истакао да је "шокиран" ониме што је видео у Катару.

Због тога је и компанија "Хумел" одлучила да креира "невидљиве" дресове за репрезентацију Данске, у част "невидљивим жртвама", док су из организационог одбора првенства демантовали овакве наводе и истакли да осуђују "тривијализацију њиховог труда и истинске посвећености циљу да заштите здравље и сигурност 30.000 радника који су изградили стадионе".

image