Спорт

Стадион 974

"Стадион 974" један је од два у Дохи, главном граду Катара, на којем ће бити игране утакмице Светског првенства. Овај објекат има капацитет од 40.000 седећих места и посебан је јер је први привремени стадион у историји ФИФА светских првенстава.
Стадион 974Gettyimages.ru © David Ramos

Налази се у кварту Рас Абу Абуд у Дохи, концепт стадиона дизајнирао је шпански студио "Фенвик Ирибарен", изграђен је на вештачком рту, на обали од 450.000 квадратних метара.

Има модуларни дизајн и укључује 974 рециклирана контејнера за отпрему у знак поштовања према индустријској историји локације и међународном позивном броју за Катар (+974).

Изградња је почела 2017. године, а поред Шпанских дизајнера, у изградњи овог јединственог чуда учествовале су и компаније из Катара, Велике Британије и Немачке.

Неки од контејнера садрже стадионске погодности као што су купатила и штандови са храном. Транспортни контејнери и седишта са трибина касније ће бити демонтирани и донирани као помоћ другим неразвијеним земљама у свету.

Првобитно име гласило је "Рас Абу Абуд стадион" због дела града у којем се налази, али је приликом отварања оно промењено у "Стадион 974".

Оно је уприличено 20. новембра 2021, да би 10 дана касније и званично пуштен у рад на Арапском купу, утакмицом између УАЕ и Сирије.

На предстојећем Мундијалу биће домаћин дуелу Србије и Швајцарске, као и сусретима Мексико – Пољска, Португалија – Гана, Француска – Данска, Бразил – Швајцарска и Пољска – Аргентина.

За разлику од осталих стадиона на којима ће бити играно првенство, "Стадион 974" од Глобалног система процене одрживости (ГСАС) није добио оцену пет пет звездица за дизајн и конструкцију, већ четири.

Бројни медији широм света извештавали су о нехуманим условима живота и рада радника који су градили стадионе у Катару.

Британски "Гардијан" је објавио да је, откако је ова земља добила организацију Светског првенства, погинуло 6.500 радника, углавном миграната из Индије, Пакистана, Непала, Бангладеша и Шри Ланке.

"Скај спорт" је урадио документарни филм о условима радника, па је некадашњи капитен Манчестер јунајтеда, а сада новинар наведене телевизије Гари Невил, истакао да је "шокиран" ониме што је видео у Катару.

Због тога је и компанија "Хумел" одлучила да креира "невидљиве" дресове за репрезентацију Данске, у част "невидљивим жртвама", док су из организационог одбора првенства демантовали овакве наводе и истакли да осуђују "тривијализацију њиховог труда и истинске посвећености циљу да заштите здравље и сигурност 30.000 радника који су изградили стадионе".

image