Спорт

Ел Џануб стадион

"Ел Џануб стадион", претходно познат по називу "Ел Вакра", стадион је са покретним коровом који има 40.000 седећих места. Један је од најупечатљивијих објеката на којима ће бити играно Светско првенство у Катару због, како домаћини кажу, "постмодернистичког и неофутуристичког дизајна".
Ел Џануб стадионGettyimages.ru © Handout

Према речима дизајнера Захе Хадид, визуелни изглед објекта инспирисан је једрима традиционалних бродова које су користили трговци бисерима у региону, борећи се са снажним струјама у Голфском заливу.

Закривљени кров и екстеријер упућују на историју поморства Ел Вакре, пружајући утисак посетиоцима да се налазе на броду. Кров стадиона је покретан, направљен је од плисиране ПТФЕ тканине и каблова, а кровни лукови су дугачки 230 метара.

Расхладни систем спречаваће превелике температуре које ће у том тренутку бити на снази у Катару. Овај систем способан да расхлади делове за навијаче на 18, а сам терен где су играчи на 20 степени целзијуса. И сам дизајн стадиона утиче на могућност да се контролишу огромне температуре у томе делу Катара.

Спортски комплекс поседује мултифункционалну просторију са базенима и спа центром, као и шопинг мол који има башту на крову. Улаз у стадион биће изграђен на шумовитом тргу.

Поред тога, биће изграђене школа, сала за венчања, бициклистичка стаза, атлетска стаза, стаза за коњске трке, ресторани, продавнице и теретане.

Изградња је завршена почетком 2019. и стадион је отворен у мају те године, за финале Купа амира између Ел Сада и Ел Духаила, пред 38.678 људи. Утакмици је присуствовао и емир од Катара шеик Тамим бин Хамад ел Тани.

После Светског првенства, "Ел Џануб стадион" постаће дом спортском клубу Ел Вакра, који тренутно своје утакмице игра на "Стадиону Сауд бил Абдулрахман".

Капацитет ће бити преполовљен и 20.000 столица биће донирано неразвијеним земљама за побољшање спортске инфраструктуре.

Овај стадион биће место одигравања дуела Србије и Камеруна у групној фази. Поред тога, планирано је домаћинство седам утакмица, укључујући мечеве Француска – Аустралија, Швајцарска – Камерун, Тунис – Аустралија, Аустралија – Данска и Гана – Уругвај.

Као и већина других стадиона на којима ће бити играно првенство, "Ел Џануб стадион" је од Глобалног система процене одрживости (ГСАС) добио оцену пет звездица за дизајн и конструкцију.

Бројни медији широм света извештавали су о нехуманим условима живота и рада радника који су градили стадионе у Катару.

Британски "Гардијан" је објавио да је, откако је ова земља добила организацију Светског првенства, погинуло 6.500 радника, углавном миграната из Индије, Пакистана, Непала, Бангладеша и Шри Ланке.

"Скај спорт" је урадио документарни филм о условима радника, па је некадашњи капитен Манчестер јунајтеда, а сада новинар наведене телевизије Гари Невил, истакао да је "шокиран" ониме што је видео у Катару.

Због тога је и компанија "Хумел" одлучила да креира "невидљиве" дресове за репрезентацију Данске, у част "невидљивим жртвама", док су из организационог одбора првенства демантовали овакве наводе и истакли да осуђују "тривијализацију њиховог труда и истинске посвећености циљу да заштите здравље и сигурност 30.000 радника који су изградили стадионе".

image