Свет

Америка спрема замрзавање сукоба: Украјина је нова Јужна Кореја

Конфликт у источној Европи могао би да се претвори у замрзнути сукоб, налик оном на Корејском полуострву, пише "Политико"
Америка спрема замрзавање сукоба: Украјина је нова Јужна Кореја© Tanjug/AP Photo/Libkos

Америка планира да конфликт између Русије и Украјине претвори у "замрзнути сукоб", који би, према неким званичницима и аналитичарима који су говорили за "Политико", могао да се "удеси" по моделу Корејског рата.

Замрзнути сукоб, дакле, значи прекид борбе, али не и званични крај рата. То је стање у коме ниједна страна није победник, што би, како овај медиј додаје, био "прихватљив дугорочни резултат за САД и друге земље које подржавају Украјину".

У случају Корејског полуострва, на пример, активне борбе окончане су примирјем 1953. године, али ни 70 година касније рат није формално проглашен завршеним.

"Заустављање рата у корејском стилу је свакако нешто о чему су разговарали стручњаци и аналитичари у влади и ван ње када је у питању Украјина. Ниједна страна не би морала да призна никакве нове границе и једино око чега би се требало договорити јесте прекид ватре дуж постављене линије", тврди један од саговорника "Политика" из Бајденове администрације.

Други потенцијално релевантни примери укључују и спор између Грузије и Русије око две провинције из 2008. године, али и више од 70 година стар сукоб Индије и Пакистана око региона Кашмира, па како додаје овај медиј, вероватно чак и сегменте руско-украјинског сукоба између 2014. и 2022. године, вођеног око делова истока Украјине и Крима.

Такви заустављени ратови повремено се, међутим настављају што показује и примирје између Азербејџана и Јерменије из 1994. године око Нагорно-Карабаха, које је одржано све док жестоке борбе нису нарушиле мир 2020. године. Две земље сада покушавају да преговарају.

Бајденова администрација увелико, дакле, разговара о опцији замрзавања сукоба, а причало се, између осталог и које би то могле бити потенцијалне линије (које не морају бити званичне границе) које Руси и Украјинци неће прелазити.

"То је сценарио који би се могао показати као најреалистичнији дугорочни исход с обзиром на то да ни Кијев ни Москва изгледа нису склони да признају пораз. Постаје све вероватније да предстојећа украјинска контраофанзива неће задати смртни ударац Русији", пише "Политико".

И други саговорници овог медија, бивши и садашњи званичници САД потврдили су да је продужено замрзавање борби једна од могућности које спрема Америка.

"Постоји школа мишљења која каже: 'Ох, Украјинци морају имати приступ Маријупољу и Азовском мору'. А има и оних других који су мање забринути за постављање линија све док је Украјина сигурна и иде у будућност", рекао је бивши званичник администрације, описујући интерне разговоре који су се водили.

Овакве приче су још у раној фази, јер ће сукоб, како медиј предвиђа, и даље бити "врућ" будући да САД планирају да шаљу оружје и подршку потребну Кијеву да Русе потисне са што веће територије.

"Политико", међутим, уверава да чак и размишљање о оваквом сценарију може поткопати поверење украјинских лидера у сталну посвећеност Америке њиховом циљу, посебно имајући у виду да неки републиканци агитују за смањењем помоћи.

Нико од званичника администрације који су разговарали са овим медијем, међутим, није понудио детаље о томе како ће се САД носити са вишегодишњим ратом, нити је описао колико се озбиљно планирао замрзнути сукоб.

Информације су углавном поверљиве, али "Политико" констатује да што се борба више одуговлачи, већа је вероватноћа да ће Русија и Украјина трпети међународни и домаћи притисак да преговарају о прекиду ватре, примирју или другом правном механизму за заустављање, ако не и званично окончање рата.

Западно учешће у сваком од поменутих модела који би се могли "пресликати" на Украјину – варира.

Сједињене Државе су се бориле у Корејском рату и још увек имају хиљаде војника у Јужној Кореји, што је кључна разлика у односу на Украјину, где се америчке снаге- бар званично- не боре. 

Аналитичари и званичници упозоравају да замрзнути конфликт не значи геополитичку стабилност или мање патње међу цивилима затеченим на спорним територијама. 

Саветник украјинског министра одбране Јуриј Сак зато каже да је један од разлога зашто Кијев стално позива своје западне партнере да пошаљу више оружја и друге помоћи управо зато што жели да брзо оконча рат, а не да се нађе у бескрајном обрачуну.

image