Свет

Бивши италијански посланик: Зеленски жели само оружје, мир га не занима

Срамота ме је да се европски лидери претварају у трговце оружјем, неспособни да изговоре реч "преговори", каже Алесандро Ди Батиста
Бивши италијански посланик: Зеленски жели само оружје, мир га не занима© Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader)

Украјински председник Владимир Зеленски, који је недавно посетио неколико европских земаља тражећи још војне помоћи, само је заинтересован да добије више оружја, а не мир, изјавио је италијански новинар и бивши посланик Алесандро Ди Батиста.

"Зеленски је отишао на турнеју да набави муницију. Једина ствар коју тражи је оружје јер га мир не занима", рекао је Ди Батиста, преноси агенција Аднкронос.

Ди Батиста, који је такође активиста и бивши истакнути члан Покрета пет звездица, такође је критиковао италијанску владу, која је Зеленског примила у Риму. Он је рекао да се 60 одсто Италијана противи слању оружја у Украјину.

"Срамота ме је да се европски лидери претварају у трговце оружјем, неспособни да изговоре реч 'преговори'", истакао је.

Подсетимо, украјински председник је 14. маја боравио у Паризу, где се састао са француским председником Емануелом Макроном. 

Француска је Украјини испоручила одређену количину наоружања, укључујући системе противваздушне одбране, лаке тенкове, хаубице и друго оружје и гориво. Пре него што је одлетео у Париз, Зеленски је са Шолцом у Берлину разговарао о планираној контраофанзиви своје земље. Зеленски је рекао да ће циљ бити "ослобађање окупираних подручја унутар међународно признатих граница Украјине, а не напад на руску територију".

Зеленски је посетио и Рим и Ватикан, где се састао са италијанским лидерима и папом Франциском. 

image
VV inauguration
banner