Србија и Балкан

Попис у Црној Гори најраније у мају или на јесен 2023. године

Последњи попис становништва у Црној Гори одржан је 2011. године, док датум следећег и даље није познат
Попис у Црној Гори најраније у мају или на јесен 2023. године© Pexels

Законодавни одбор Скупштине Црне Горе утврдио је данас већином гласова да је владин Предлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова у Црној Гори складу са Уставом и правним системом.

Влада је у мају повукла овај предлог закона из скупштинске процедуре, који је утврдила претходна извршна власт. Ово питање, очигледно, није било приоритет власти ДПС-СДП, као ни Владе Здравка Кривокапића. Последњи попис становништва у Црној Гори одржан је 2011. године, док датум следећег и даље није познат.

Јасно је да су подаци који највише занимају политичаре они који се односе на националну и верску припадност грађана, као и на језик којим говоре. Вишедеценијски притисци на Србе и Српску православну цркву кулминирали су након захтева црногорских националиста да се попис одржи без кључних питања о вери, нацији и језику.

Број грађана српске националности, према подацима од пре 11 година, износио је 28 одсто, а сигурно је да би та бројка била већа да становништво није било изложено разним принудама и притисцима. Не треба искључити ни отворену сумњу да су резултати намештани, како би се тај проценат смањио.

Представник предлагача министар финансија Александар Дамјановић рекао је данас да би попис могао да буде одржан најраније у мају па до јесени наредне године.

Апеловао је да Предлог закона буде усвојен раније јер, подсетио је, од момента када се усвоји у Скупштини мора да прође пола године да се створе све институционалне и организационе претпоставке да би попис био спроведен.

Дамјановић је рекао да је претпоставка да би Скупштина на седници 1. новембра могла да усвоји Предлог закона, током трајања седнице која месеца или у децембру.

Посланик Демократског фронта (ДФ) Дејан Ђуровић поручио је да је спровођење пописа међународна обавеза и да не може нико у Црној Гори да има нешто против пописа. Попис је назвао празником демографије, пренео је портал РТЦГ.

"Ако су избори празник демократије, онда је попис празник демографије и један од основних механизама за чишћење бирачког списка. Он ће показати реално стање у Црној Гори по питању не само националног, језичког изјашњавања, већ по питању броја становника, разних становника којих су грађани Црне Горе само током изборних дана. Попис представља механизам за чишћење битачког списка да би имали поштене изборе", казао је Ђуровић и додао да не жели да на попису неко некога притиска.

Рекао је и да зна да српски национални корпус у овом моменту представља већину у Црној Гори и да ће се преко 50 одсто грађана изјаснити да говори српским језиком то је један од предуслова за измјену дела Устава, све остало је неутемељено и неаргументовано.

"Биће ми част да се организује први фер попис након 1941. године, а онда и први фер парламентарни избори", казао је Ђуровић.

За потребе спровођења Пописа становништва, домаћинстава и станова планирана су буџетска средства од око 3,3 милиона евра.

За посланицу СДП-а Драгињу Вукановић Станковић је неприхватљиво да парламент усваја закон владе у техничком мандату. Према њеним тврдњама, предложени документ није у складу са осталим законима и Уставом Црне Горе.

Посланица Јованка Лаличић из ДПС-а је рекла да предлог закона треба да садржи податке о датуму потписа.

"То је законска материја и није могло бити пренето овлашћење на владу. Овлашћење влади се не може пренети овим законом. Могли сте приступити доношењу закона идуће године па утврдити тачан датум обављања пописа", казала је Лаличић и поручила да ДПС није против пописа.

Вукићевић: Пустите људе да се изјасне слободно

Седницу Законодавног одбора на којој је данас усвојен Предлог закона о попису становништва обележио је вербални дуел лидера Либералне партије Андрије Поповића са једне, и посланице Деморкатског фронта и председнице Законодавног одбора Маје Вукићевић, са друге стране.

Поповић је прокоментарисао да ово није питање само пописа, већ друга рунда борбе за рушење Црне Горе као суверене државе.

"Прва рунда је усвајање Закона о слободи вероисповести, а онда и потписивање Темељног уговора. Одузето нам је 650 манастира и цркви, 50 квадратних километара земљишта које су стварали наши преци, а стара-нова већина је ово све најавила. Ту прву рунду смо изгубили и сада иде друга, а то је национални инжењеринг, где ће се покушати асимилација Црногораца у рођеној држави", рекао је Поповић.

После друге рунде, рекао је Поповић, иде трећа, а то је Отворени Балкан из којег би Србија, Црна Гора и Република Српска изашли као једна државна заједница, а Албанија и (такозвано) Косово као друга.

Казао је да Закон о попису и Отворени Балкан не може да предложи влада у техничком мандату.

"Ово надилази интересе Црне Горе и неку демокграфску статистику. Ово није нормална земља, него причамо о држави чији је опстанак упитан, ако се спроведе национални инжењенринг. Због тога ћу издвојити мишљење по овој тачки дневног реда", истакао је Поповић.

На излагање Поповића реаговала је Вукићевић.

"Шта људи мисле о вашој политици, конкрентно вашег коалиционог партнера ДПС-а најбоље су рекли прво 2020. године, а затим и пре неколико дана. Многи науче нешто из пораза, а ви очито не", казала је Вукићевић, а пренела подгоричка тв Адриа.

Према њеним речима, несхватљиво је да неко овако прича о попису.

"Попис је наша законска обавеза. Нико није причао о 30 година асимилације српског народа. Прихватите ситуацију и пустите људе да се изјасне слободно. И да вам кажем неће нестати Црна Гора, нити ће је ко припојити. Постојаће Црна Гора и после пописа", закључила је Вукићевић.

image