Свет

Екстремни активисти угрожавају животе Немаца: Бајка о безазленим протестима је готова

Због екстремних, често и необјашњивих метода протеста, активисти постају све омраженији у јавности
Екстремни активисти угрожавају животе Немаца: Бајка о безазленим протестима је готоваwww.globallookpress.com © Source: Keystone Press Agency

Екстремни активисти за борбу против климатских промена блокирали су путеве у Берлину и онемогућили службама хитне помоћи да дођу до жене које је тешко повређена у саобраћајној несрећи. Шеф градског синдиката полиције Бенјамин Јендро изјавио је након инцидента да зелени радикали "угрожавају животе шире јавности".

Према писању "Билда", спасиоци који су послати на место несреће у којој је жена задобила повреде опасне по живот су увелико каснили, па је на терен кренуло специјализовано возило за спасавање. Међутим, оно је упало у гужву која је настала након што су климатски активисти покушали да се залепе за тротоар.

Јендро је оштро осудио овај потез и поручио да је сада време да се људи опросте од "бајке о безазленим протестима".

"Сваки еко-екстремиста који се придружи блокадама путева свесно прихвата чињеницу да угрожава животе људи, јер они којима је потребна помоћ морају дуже да чекају на долазак полиције или ватрогасаца", истакао је он, а пренео "Брејтбарт".

Шеф синдиката оптужио је демонстранте да су "се неопрезно играли са здрављем становништва, не размишљајући о томе како њихова герилска тактика утиче на немачко друштво".

Немачки медији јавили су да је колапс у саобраћају можда изазвала "Последња генерација", група климатских активиста који су се последњих месеци супер лепком лепили за путеве и владине зграде. Група је у саопштењу на својој веб страници објавила да не може да гарантује да њихов протест није успорио возило хитне службе.

Иако је мало вероватно да ће изјаве званичника спречити демонстранте од бизарних потеза, попут лепљења телом за тротоар, упозорење полицијског синдиката додатно је подгрејало тензије између њих и остатка друштва. Због екстремних, често и необјашњивих метода изражавања незадовољства, активисти постају све омраженији у јавности.

Немачки канцелар Олаф Шолц јуче је рекао да верује да постоје другачији начини изражавања протеста.

"Акције са лепком нису наишле на велику подршку у свету, а не подржавам их ни ја. Верујем да постоје и други начини да неко изрази своје мишљење", појаснио је Шолц.

Битку са активистима води и народ Велике Британије. Полиција у Лондону је прошлог викенда упутила молбу у којој је грађане позвала да се уздрже од конфликта са учесницима протеста. Међутим, њихов захтев био је неуспешан, а на интернету су се појавили снимци сукоба непознате особе и демонстранта који покушава да попрска фарбом зграду британске владе.

image