Свет

Активиста "Џаст стоп ојл" покушао да залепи своју главу за "Девојку са бисерном минђушом"

Два члана контроверзне активистичке групе покушали су да вандализују Вермерово ремек-дело у Хагу

Холандска полиција ухапсила је троје климатских активиста након што је светски познато ремек-дело Јана Вермера "Девојка са бисерном минђушом" постало најновија мета активиста из сада већ озлоглашеног покрета "Џаст стоп ојл".

На друштвеним мрежама појавио се видео снимак на коме се могу видети два мушкарца у "Џаст стоп ојл" мајицама од којих је један покушао да супер-лепком своју главу залепи за чувену слику док га други полива сосом од парадајза из конзерве.

Краљевска галерија слика Маурицхејс у Хагу у којој се Вермерово ремек-дело налази саопштила је да су слику испитали рестауратори и да оштећења није било, преноси "Гардијан".

"Како се осећате када нешто прелепо и непроцењиво бива уништено испред ваших очију," упитао је један од активиста. "Да ли сте згрожени? Одлично. Где је таква реакција када гледате нашу планету како бива уништавана?"

Након оштрих критика посетилаца музеја који су дело активиста пропратили узвицима попут "Срам вас било!", "Глупани!", и "Склоните се одатле", један активиста одговорио је да је слика "заштићена стаклом и потпуно безбедна" али да "будућност наше деце" није.

Хашка полиција привела је активисте на основу "јавног уништавања добара".

Портпарол музеја Рене Тимерманс изјавио је за холандски лист "АД Ниус" да је Краљевска галерија добро припремљена за сличне инциденте и да је "било доста интерних разговора око тога које бисмо друге мере могли да предузмемо."

Тимерманс је одбио да открије како би нове мере могле изгледати али је истакао да би претресање посетилаца било превише. "Никада не можете спречити 100 одсто протестних акција," додао је он.

Најновији напад догодио се свега неколико дана након што су немачки климатски активисти намазали пире кромпиром слику Клода Монеа "Стог сена" и потом залепили своје руке за зид музеја на којем се слика налази. Овај напад је уследио недељу дана након што су британски еко-вандали унаказили култне "Сунцокрете" Винсента ван Гога.