Свет

Парламентарни избори у Израелу: Нетањаху има довољно да се врати на власт

До сада је пребројано више од три милиона гласачких листића
Парламентарни избори у Израелу: Нетањаху има довољно да се врати на властAP © AP Photo/Oren Ziv

Бивши израелски премијер Бењамин Нетањаху освојио је довољно гласова на парламентарним изборима да би могао да се врати на власт.

Према најновијим прелиминарним резултатима, блок предвођен Нетањахуом освојио је 62 одсто гласова, преноси Тајмс оф Израел. Нетањахуу, премијеру са најдужим стажом, суди се због оптужби за корупцију које он негира.

Централна изборна комисија је саопштила да је до сада пребројано више од три милиона гласачких листића (око 70 одсто), а да на основу тренутног пресека Нетањахуовом блоку припада 69 посланичких места у парламенту који броји 120. Исламистичка партија Раам по први је пут премашила изборни цензус од 3,86 одсто, показују последњи подаци.

Испод цензуса је остала опозициона странка Балад са 2,69 одсто гласова.

"Освојили смо огромно поверење народа Израела. Близу смо велике победе", рекао је насмејани Нетањаху присталицама у изборном штабу партије Ликуд, на чијем је челу.

Актуелни премијер Јаир Лапид поручио је ноћас да ће сачекати коначне резултате.

"Немамо намеру да одустанемо. Наставићемо да се боримо да Израел буде јеврејска, демократска, либерална и прогресивна држава", рекао је Лапид у централном седишту странке, преноси Ројтерс.

Израелски политички систем у блокади је практично од подизања оптужби против Нетањахуа 2019.

Он сада рачуна на подршку Бен-Гвира и његовог колеге, крајње десничарског лидера Безалела Смотрича. Могућност да се Бен-Гвир, бивши члан Кача, групе на израелским и америчким листама терориста, придружи коалицији ризикује да алармира савезнике, укључујући Вашингтон, указује Ројтерс.

Лапид је водио кампању усмерену на оснаживање израелске економије и унапређење дипломатских веза са суседима и земљама попут Либана и Турске, али то није било довољно да заустави десницу.

image
VV inauguration
banner