Магазин

Уметност продуктивног одмарања

Трендови се брзо и константно мењају, али овај нас позива управо на супротно - успоравање (slow living). Главни циљ је смањење менталног стреса и физичког напора услед брзог ритма живљења. Иако смо на њега навикли, то не значи да је добро константно бити ''укључен''.
Уметност продуктивног одмарања© Unsplash/Anthony Tran

Данас је лако осећати кривицу када одлучимо да дамо себи предах. Успех и вредновање савременог човека зависи од његовог залагања на послу и у друштвеном животу. Непрестано бити заузет је постала позитивна ствар, иако су  последице прекомерног стреса свима добро познате.

Стручњаци тврде да је један од највећих узрока умора константно коришћење друштвених мрежа. Нотификације, пословни мејлови ван радног времена као и бесконачан онлајн садржај, нам држе пажњу, али нас брзо и изморе. Било би добро да одређени део дана буде потпуно офлајн, макар то био кратак ручак у тишини, без листања вести и одговарања на поруке. Обратите пажњу на укус, мирис и дозволите себи да заиста уживате у оброку.

На послу можете практиковати овај тренд тако што ћете се фокусирати на један задатак и обавити га до краја, уместо да покушавате да завршите што више задатака за што мање времена. На овај начин ћете себи смањити ментално оптерећење, али и умањити ризик од прављења грешке.

Чак је и наше слободно време пуно обавеза. Друштвени живот, викенд куповине, хобији или радионице... све ово захтева енергију, коју недовољно акумулирамо за почетак нове радне недеље. Уместо одласка у тржни центар, можете се определити за излет у природи. Ако нисте у могућности да одете ван града, шетња у парку може бити довољна. Посматрајте људе, животиње и зеленило. Ово помаже у потпуном препуштању и уживању у моменту.

Доказано је да "успоравање" у дому у виду гашења телевизора и телефона помаже не само одраслима, већ и деци. Иако је давање детету да гледа цртаће на таблету најбрже решење за разоноду, уклањање електронике поспешује креативност. Можете и да му се придружите и уживате у прављењу неког пројекта.

Код куће је важно одвојити тихо време за себе. Купка, књига, шоља чаја... главно је да не проверавамо колико је времена прошло и да не размишљамо о томе да ли нешто пропуштамо. Некада је добро одбити излазак суботом вече зарад мало мирног времена за себе.

Aко само желите да дан проведете у кревету уз храну и књигу, то је сасвим у реду. Поред обављања обавеза, ''пуњење батерије'' без кривице је важно за продуктивност и растерећење.

image