Магазин

Борба против ''савршене'' лепоте

Неуредни ајлајнер, размазана сенка, црни и браон лак за нокте... Повратак гранџ мејкап трендова који не захтевају много производа, а ни савршену технику наношења алудира да се став према шминкању и лепоти полако мења.
Борба против ''савршене'' лепотеGettyimages.ru © Evan Agostini

Инди и гранџ естетика се враћају на друштвене мреже. Минимализам, као и лежерност 90-тих и 2000-тих се вратила на сцену. Инспирације су различите - од рок звезда и њихових девојака, до супермодела попут Кејт Мос. Лежеран мејкап и тамне, хладне нијансе су постале фаворити. Међутим, зашто се одједном створила потреба за ''опуштеном'' лепотом?

У 2010-тим годинама, инфлуенсери су почели да се пробијају на мрежама, показујући својој публици како да се ''правилно'' шминкају. Пошто су добијали много производа од спонзора, шминка је била у максималистичком стилу. Млади људи који су их пратили су примењивали различите технике препоручене од њихове омиљене онлајн личности. Пудер, сенка, ајлајнер, кармин, бронзер... дебели слојеви производа су били обавезни, део чак и свакодневне шминке.

Међутим, дошло је до презасићења. Шминка почиње поново да се посматра као креативни облик самоизражавања, уместо да прекрива ''несавршености''. 

Циљ шминке више није импресионирање других својим умећем и разумевањем козметике. Уместо тога, фактор интриге је став који нам одређена шминка помаже да имамо. Овај стил асоцира на фотографије рок звезда са замазаном црном сенком и кармином, или на изношену шминку после журке. Несавршеност постаје шармантна, а опсесивно проверавање да ли је све на месту није кул. Такође, италијански бенд Монескин је својом победом на Евровизији 2021. године унео рок естетику и енергију у млађе генерације.

Чак се један кључни корак потпуно одбацује, а то је основа у виду пудера или коректора. Довољно је лагано натапкати кармин на усне и додати мало маскаре. Ако желите да будете креативнији, увек можете додати боју, сјај или неки упадљив детаљ. Четкице и сличне алатке више нису неопходне за добар изглед. Једино што је потребно је, носити овакву шминку са самопоуздањем, јер се оно најбоље истакне на суптилан и опуштен начин.

image