Спорт

Дика Стојановић за РТ Балкан: Идемо у Катар да направимо успех

Легендарни српски голман, а сада директор А селекције репрезентације Србије, Стеван Дика Стојановић, у интервјуу за РТ Балкан, причао је амбицијама, форми, адутима и очекивањима "орлова" на предстојећем Светском првенству у Катару.
Дика Стојановић за РТ Балкан: Идемо у Катар да направимо успех© RT Balkan/Aleksandar Petrović

До почетка Мундијала остало је тек неколико дана, а Стојановић је открио да ли у Фудбалском савезу Србије, као и међу самим репрезентативцима, има еуфорије и каква је атмосфера.

"Причам стално да је еуфорија почела оног тренутка кад смо се ми пласирали на Светско првенство. Од меча са Португалијом у Лисабону, сваког дана се и прича, а и ми се интензивно спремамо за Мундијал. Када је селектор саопштио званични списак, званично је све било спремно за почетак", почео је Дика Стојановић интервју за РТ Балкан.

"Орлови" су показали да могу да играју и да се надмећу са најквалитетнијим селекцијама на свету.

Директор А селекције имао је занимљив одговор на питање да ли је то створило додатни притисак и велика очекивања.

"Селектор и ја смо пролазили те притиске кроз каријере, прошли смо их и кроз ове квалификације и кроз Лигу нација. Научили смо да се носимо са њима. Тога су свесни и сами фудбалери. Идемо у Катар да одиграмо добро, да прикажемо фудбал на који смо у последњих годину и по дана навикли наш народ и наше навијаче. Идемо да направимо успех."

"Појединац не вреди ако није део тима"

Драган Стојковић Пикси није имао превише дилема око списка путника за Катар, а како каже Дика Стојановић, "добра ствар је што није било изненађења, то говори да се ради на прави начин".

"У целом процесу, годину и по дана, циркулисало је 35 имена. Са разлогом, од тих 35, изабрано је 26 фудбалера који иду на Мундијал. То је значило да није било никаквих изненађења, никаквих повластица или незаслужених потеза. На списку нема играча који нису учествовали у поменутом периоду."

И поред великог броја веома квалитетних играча, стекао се утисак да је можда и главни адут Србије свлачионица, односно чињеница да се репрезентативни дух вратио у фудбалску селекцију. 

"Сви квалитетни индивидуалци морају да се подреде тиму. Ту велику улогу игра атмосфера у свлачиоцници, зато је она толико битна. Појединац, који је квалитетан и одскаче од осталих, не вреди превише ако се не уклопи. Управо то су савез и селектор желели да направе од ових момака. Они су од првог дана показали дух и колегијалност, без обзира ко где игра и какав је играч. То много радује и то је велики адут".

"Не размишљамо о Бразилу, већ само о нама"

"Орлови" учешће на Светском првенству започињу против селекције Бразила. У савезу су били јасни о томе како се размишља о тој утакмици, али и о наредним. 

"Ми смо генерално, и у квалификацијама и у Лиги нација, увек ишли корак по корак. Размишљало се и припремало о првој наредној утакмици. Тако ће бити и сада, ми размишљамо о Бразилу, али размишљамо и о нама. Потом ће уследити друге утакмице. Респектујемо Бразил, али никако нас не потцењујемо."

Према бројним параметрима, Србија се нашла у веома тешкој, вероватно и најтежој групи.

"Налазимо се у веома тешкој групи. Поред Бразила, ту су Камерун и Швајцарска. Камерун је, поред тога што су физички доминантни, спремни, брзи и јаки, једна од афричких земаља која је технички највише напредовала и обучила се у том сегменту. То су показивали на ранијим такмичењима. Потом, Швајцарска као Швајцарска, показала је свима колико је неугодна. Поседује велики број квалитетних играча. Група је тешка, али како ми размишљамо о њима, тако морају и они о нама. Понављам, не плашимо се никога, респектујемо друге, али не потцењујемо нас."

У периоду од пар недеља пред почетак Мундијала, појавили су се одређени здравствени проблеми. Ипак, верује се да ће сви бити здрави и спремни за СП.

"Играчи који су били повређени, углавном се сви опорављају добро. Чим су они у протоколу својих тимова, па макар седели на клупи, то значи да се добро опорављају и да тај процес иде у правом правцу. Мислим да ће сви они – Митровић, Влаховић, Лазовић, Лукић, Илић – бити спремни за Катар. Митровић вуче већ дуже време повреду, сећамо се тог дуела са Шведском, потом ју је обновио против Њукасла, али мислим да ће све то бити у реду. Влаховић је имао операцију препоне, потом имао неку упалу, али има доста времена до наше прве утакмице, да ће до тада сви бити они прави."

Дику Стојановића радује форма са којом велики број српских играча стиже у Катар.

"Сигурно да нас радује. Сви се надамо и уверени смо да ће ту форму и те игре пренети у репрезентацију. Задовољни смо партијама великог броја наших играча и то у каквој форми долазе у Катар. Доказују да Србија има квалитет за успех."

Легендарни голман причао је о специфичности Светског првенства које се одржава у Катару, условима у којима ће Србија радити, али и о подршци са трибина. 

"Што се тиче организације, ово је вероватно најспецифичнији Мундијал до сада. Прекидају се клупска првенства и зато сам мишљења да је то, што се тиче квалитета, одлична ствар. Биће приказан већи квалитет него иначе, јер играчи су у пуном тренажном процесу. Причам само о стварима на терену наравно. Фудбалери су у одређеном ритму, који ће само пренети на Светско првенство. Нема оног прекида, па припрема, па неколико пријатељских да се изгради форма."

Србију чекају врхунски услови у Катару

"Што се тиче услова у Катару, имаћемо одличне услове, као и остале селекције. Наш хотел је првобитно био планиран за Турску репрезентацију, јер су мислили да ће се они квалификовати, али нису. Ми ћемо искористити ту прилику и услове. Имамо хотел на обали мора, десетак минута од аеродрома, исто толико од центра града, што је добро, јер ћемо бити изоловани од гунгуле и потенцијалног хаоса у центру."

"Око седам или осам километара далеко нам је тренинг камп, са два одлична терена који су нам на располагању. Ту ће бити и фитнес и спа центар, тако да мислим да ћемо ту највише времена проводити. Тренинзи, вежбе, опоравци, све на једном месту и сигурно да ћемо у кампу остајати по неколико сати дневно."

Стојановић верује да ће Србија имати добру подршку са трибина.

"Осам стадиона је у истом граду, па једино не знам како ће то да се одрази на организацију навијача, јер 32 земље и њихови навијачи биће на релативно малом простору, али не сумњам у наше навијаче да ће бити сложни тамо и подржати репрезентацију на најбољи начин."

Србија ће, пред сам почетак Светског првенства, одиграти и један контролни припремни меч.

"Скупљамо се 14. новембра у Старој Пазови у нашем центру, имаћемо лагани тренинг опоравка, пошто доста играча игра утакмице вече пре тога. У уторак ујутру идемо за Бахреин, где смо до 19, новембра. Планирана је пријатељска утакмица са Бахреином, како би се играчи аклиматизовали и припремили на тамошње услове. Истог дана путујемо за Катар, пошто пет дана пред први меч морамо бити у хотелу", закључио је Дика Стојановић за РТ Балкан.

"Орлови" ће први меч на Мундијалу одиграти 24. новембра, када се од 20.00 часова по нашем времену, на стадиону "Лусаил", сусрећу са Бразилом.

Александар Петровић (@AlexPetro23)

image