Економија

Маск не дозвољава злоупотребе без обзира на могућност банкрота - укинута куповина плаве квачице

Упркос могућности банкрота, "Твитер" неће продавати плаву квачицу, како не би било забуне да је то званични верификовани налог, јер забуна ствара могућност злоупотреба
Маск не дозвољава злоупотребе без обзира на могућност банкрота - укинута куповина плаве квачицеwww.globallookpress.com © Muhammad Ata/Keystone Press Agency

Твитер је у петак вратио ознаку званичне верификације на неке налоге, само неколико дана након што ју је укинуо, како би продавао плаву квачицу по цени од осам долара, док је неколико корисника пријавило да је нестала нова опција претплате за плаву верификацију, јавља Ројтерс.

Маск се на овај потез  одлучио након што се друштвена мрежа Твитер нашла на удару интернет тролова, који су почели да масовно злоупотребљавају недавно уведено правило које омогућава корисницима да купе плаву верификациону квачицу.

"Да бисмо се борили против лажног представљања, неким налозима смо додали ознаку 'званично'", твитовао је Твитер налог за подршку – који има ознаку "званичан налог".

Маск је у среду твитовао да је "убио" нову ознаку, само неколико сати након што ју је издао, а написао је и да ће Твитер радити много "глупих" ствари у процесу откривања шта функционише, а шта не. 

Да Маскови потези итекако имају смисла потврдио је и професор АЈ Бауер, коментаришући најновија дешавања на друштвеној мрежи.

"Твитер је у протеклих неколико година радио на покушају да то побољша и смањи дезинформације. И чини се да је Илон Маск то разоткрио у року од неколико недеља", рекао је АЈ Бауер, професор на Универзитету у Алабами.

Маск је рекао да ће корисници Твитера који се лажно представљају, а да то јасно не наведу као "пародијски" налог и у имену, а не само у опису налога, бити трајно суспендовани без упозорења, јер "варање људи није океј", напоменуо је Маск.

У међувремену, многи корисници су рекли да је нестала опција да се пријаве за "Твит Блу", услугу претплате која долази са верификацијом плавом квачицом. Твитер није одговорио на захтев за коментар о томе.

Масков твит је стигао дан након што је изнео могућност да ће "Твитер" банкротирати. У свом првом имејлу за целу компанију, Маск је упозорио да Твитер неће моћи да "преживи предстојећи економски пад" ако не успе да повећа приходе од претплате како би надокнадио пад прихода од оглашавања, рекле су за Ројтерс три особе које су виделе поруку.

Раније током дана, Маск је рекао да ће његове компаније бити добро позициониране 2023. упркос лошим прогнозама.

image