Свет

Твитераши направили хаос после увођења новог Масковог правила

Куповина плавих квачица створила армију лажних али верификованих налога јавних личности и компанија
Твитераши направили хаос после увођења новог Масковог правила© Tanjug/Photo by Evan Agostini/Invision/AP

Друштвена мрежа Твитер нашла се на удару интернет тролова, који су почели да масовно злоупотребљавају недавно уведено правило које омогућава корисницима да купе плаву верификациону квачицу.

До сада, квачицу су имали само налози јавних личности, политичара, новинара и компанија, како би се заштитили од лажних профила који су твитовали у њихово име. "Твитер" је раније сам одређивао ко је "достојан" плаве квачице, али је Маск након куповине ове друштвене мреже најавио промену политике и омогућио свим корисницима да купе ту привилегију за само осам долара месечно.

Донекле очекивано, Твитер је последњих дана преплављен лажним налозима познатих личности и компанија, а који сада могу да купе легитимитет плаве квачице и тако направе хаос на овој друштвеној мрежи.

На пример, на платформи се појавио лажни али верификовани налог бившег америчког председника Џорџа Буша млађег, који је твитовао увредљиве поруке, а које је након тога поделио лажни профил бившег британског премијера Тонија Блера. Ове поруке накнадно су уклоњене, али не пре него што су изазвале општу конфузију, преноси "Блумберг".

Још је озбиљнији пример лажног налога бившег играча америчког фудбала Оу Џеј Симпсона, који је "признао" да је убио своју жену Никол Браун Симпсон и њеног пријатеља Рона Голдмана. Симпсон је средином деведесетих био у центру пажње скандала у вези са убиством своје супруге, али никада није правоснажно осуђен за то.

Проблеме изазване променом политике Твитера имале су и друге јавне личности које користе ову мрежу, попут певачице Доже Кет и бизнисмена Марка Кјубана.

Ни велике корпорације нису биле изузете напада тролова, па је тако лажни налог "Нинтенда" твитовао слику Супер Марија који показује средњи прст, док је фармацеутска компанија "Ели Лили анд Компани" твитовала да је инсулин сада бесплатан – након чега је прави налог морао да објави званично извињење.

И сам Маск нашао се на удару тролова када је лажни налог назван "Тесла" прикупио више десетина хиљада лајкова, делећи компромитујући објаве о компанији новог власника "Твитера".

У једној објави пише: "Ми ћемо понудити 10.000 возила како бисмо помогли украјинску војску. Наши аутомобили су најнапреднији и најексплозивнији на тржишту," док је у другој писало да "сви причају о томе како ће Твитер завршити у пламену, али наши аутомобили су то радили пре него што је било кул", преноси "Блумберг".

Иако је било очигледно да је реч о лажном налогу, Маску се ово очигледно није допало, пошто је убрзо након ових објава на Твитеру написао да "убудуће, налози-пародије мораће да имају реч 'пародија' у свом имену, а не само у опису."

Јужноафрички милијардер ипак не одустаје. Наслеђе плавих квачица биће уклоњено "у наредним месецима", написао је Маск на Твитеру. Он је изјавио да постоји превише "корумпираних" плавих квачица , као и да није било другог избора осим да се оне уклоне.

image
VV inauguration
banner