Свет

Победа сенаторке Кортез Масто у Невади, демократе задржале контролу над Сенатом

Републиканци и даље имају предност у трци за Представнички дом
Победа сенаторке Кортез Масто у Невади, демократе задржале контролу над Сенатомwww.globallookpress.com © © Cliff Owen

Демократе ће задржати контролу над америчким Сенатом након што је сенаторка Кетрин Кортез Масто из Неваде за длаку победила Адама Лаксалта, републиканског кандидата и бившег државног тужиоца. Вођство сенаторке Кортез Масто од свега пола процентног поена било је довољно да осигура победу.

Републиканци су остали надомак освајања контроле над Представничким домом америчког Конгреса, док су службеници наставили са пребројавањем гласачких листића.

Са Мастовом победом, након победе демократског сенатора Марка Келија на реизбору у Аризони касно у петак, демократе ће контролисати најмање 50 места у Сенату.

"Америка је показала да верује у нашу демократију, да су корени демократије дубоки и јаки", рекао је лидер већине у Сенату Чак Шумер, демократа, на конференцији за новинаре.

Сенат је тренутно подељен педесет према педесет, између демократа и републиканаца. Новоизабрани Сенат ће положити заклетву 3. јануара. Континуирана контрола Сената значи да ће демократе и даље моћи да одобравају Бајденове кандидате за правосуђе. 

Ако би демократски сенатор Рафаел Варнок победио у другом кругу избора 6. децембра у Џорџији против републиканског кандидата Хершела Вокера, то би повећало већину демократа на 51 - 49. 

Могло би да прође неколико дана или више пре него што се сазна исход изборне трке, која ће странка имати већину у Председничком дому са 435 места.

Бајден је рекао да ће његова странка бити усредсређена на победу у трци за Сенат Џорџије, али је у вези са изгледима да задржи контролу над Представничким домом казао: "То је тешко".

Демократе су победиле републиканске кандидате у Мичигену и Аризони. Добиле су значајан подстицај касно у петак када је предвиђено да Кели, демократски сенатор из Аризоне, остане на свом месту, победивши републиканца Блејка Мастерса, којег је Трамп подржао. Мастерс није признао ову победу.

Када се одлазећи Сенат у понедељак врати на радну седницу после избора која би могла да траје до краја децембра, Шумер намерава да одмах потврди још двоје савезних судија који чекају коначна гласања.

 

 

image